Vergi affı olacak mı? Bakan Ağbal'dan vergi affı açıklaması

Vergi affı olacak mı? Bakan Ağbal'dan vergi affı açıklaması

Vergi ödemelerini yapamayanların beklediği vergi affı ile ilgili olarak yeni girişimler başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal konuyla ilgili açıklama yaptı. İşte vergi affı konusunda son gelişmeler...

Vergi ödemelerini yapamayanlar ve bu yüzden borçlular listesinde bulunanlar için müjde niteliğinde Vergi Affı geliyor. Vergi Affı hakkında Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarına yapılandırma getirileceğini ve 30 Haziran 2016 tarihine kadarki vergi ve sigorta primi borçlularına taksitli yapılandırma yapılacağını belirtti. Bilindiği üzere vergi ödemelerinin zamanında yapılmamış olması, üzerine eklenen cezalar ile birlikte borçların ödenemez bir hal almasına neden oldu. Aftan yaklaşık 5 milyon vatandaş yararlanabilecek.

Vatandaşların uzun süreden beri beklediği vergi affı kapsamında tüm borçlar elbette ki silinmiyor. Yalnızca borçların ödenmesi konusunda yeni bir yapılandırmaya imza atılıyor. Yapılandırmanın kapsamından oldukça geniş bir kitle faydalanabiliyor. Af esnafları, kobileri, holdingleri ve vatandaşları kapsıyor. Bu bağlamda yaklaşık 160 milyar liralık vergi borcu yeniden yapılandırılıyor. Bu konuda en avantajlı durum ise affın belirli bir alanla veya borç limiti ile kısıtlı olmaması oluyor. Yani Vergi ve Prim Borcu Affı kapsamında trafik cezalarından sigorta primlerine ve konut vergilerine kadar pek çok borç türü bulunuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda en yüksek vergi borcunun holdinglere ait olduğunun belirlenmesi nedeniyle durumdan en çok memnun olacak kesimin de holdingler olduğu düşünülüyor. Vergi Affı yapılandırması kapsamında tek taksitte ödeme yapamayanlara yönelik 18 aylık vade ile ödeme yapma şansı tanınıyor.

Vergi Affı’na yönelik 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişiminden önce bir taslak hazırlanmıştı. Bu taslak mecliste oylamaya sunuldu ve birtakım prosedürlerin tamamlanmasının ardından uygulama sürecine geçiş yapılacak. Belirtilen yasa yürürlükten geçtikten sonra borçlu olan tüm vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlayan avantaja dönüşecek. Aynı zamanda taksitlendirmenin yanı sıra faizlerin silineceği konusunda da söylentiler gündemde. Af kapsamında yapılacak düzenleme ile devletin tahsil edemediği borçlar konusunda 50 milyar liralık bir kaynak elde edeceği düşünülüyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 Hazıran 2016 tarihinden önceki dönemler ile alakalı olarak bulunan borçların Ekim ayı sonuna kadar vergi dairelerine ve sosyal güvenlik kurumu dairelerine müracaat edilerek vergi borçlarına yönelik Kasım ayından itibaren, prim borçlarına yönelik ise Aralık ayından itibaren taksitli ya da peşin olarak ödeme yapılabileceğini belirtiyor. Taksit seçenekleri 6 ay, 9 ay, 12 ay ve 18 ay şeklinde gerçekleşecek. Fakat her taksit 2 ayda bir ödeneceği için vatandaşlar 12 ay ile 36 ay arasındaki dönemde borçlarını rahat bir şekilde ödeme imkanına kavuşacak. Vergi ve Prim Borcu Affı ile ilgili olan yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin tecil ve taksit işlemleri doğrultusunda vergi dairesine yazılı bir şekilde başvurması gerekiyor. Hazırlanması gereken dilekçeye dair Tecil ve Taksitlendirme Talep Formuna Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden ulaşılabiliyor. Sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve talebin geri çevrilmemesi için bu formun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor.

 
 

Mynet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.