Verem hastalığının tedavisi 6 aydır

Verem hastalığının tedavisi 6 aydır

Yozgat’ın Sarıkaya Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Dulkadiroğlu, verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık oduğunu belirterek, tedavi sürecinin 6 ay olduğunu söyledi.

Dr. Erkan Dulkadiroğlu, verem hastalığı ve bu hastalıktan korunma yollarını anlattı. Dulkadiroğlu, "Verem hastalığı tüberküloz dediğimiz bir bulaşan hastalıktır. Bu hastalık havada asılı kalan basılı damlacık yoluyla bulaşır. Hasta insanların genelde öksürmesi, hapşurması sırasında havaya bazı aurason damlacıklar çıkar bu damlacıklar havada asılı kalır ve solunum yoluyla alınmasında bulaşır. İlk bulaşım yeri akciğerdir, ancak tutunum yeri beyinden kemiklere, böbreklere kadar her türlü organda görülebilir." dedi.

Verem hastalığından korunmak için önce hastalıklı bireylerin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Dulkadiroğlu, şunları söyledi: "Hastalıklı bireylerin tesbiti genelde kırgınlık yorgunluk balgamlı öksürük gece terlemesi özellikle akşam üzeri çıkan ateşlenme olarak gözlenir. Bu tip şikayetleri olan hastaların her ilimizde bulunan verem savaş dispanserlerine başvurmaları gerekir. Burada yapılan taramalarla ancak tanı konur, kesin tanısı da balgamda basilin gözükmesidir. Hastalığın tedavisi ortalama 6 aydır. Verilen tedavide önemli olan tedaviye uyumdur. Genelde pek çok ilimizde artık aile hekimlerimiz ve dispanserleri tarafından bu hastalar takip edilmektedir. Hastaya özellikle ilaçları düzenli olarak içirilir. Hastanemize gelen vatandaşlarımızdan bu belirtileri olabilecek kişileri ilde bulunan verem savaş dispanserlerine gönderiyoruz. Orada tarama yapılan hastalarımız oluyor, bu hastaların tedavisi genelde verem savaş dispanserinde yapılır."

Verem hastalığına yakalanmamak için öncelikle dengeli ve dikkatli beslenmek gerektiğine dikkat çeken Dulkadiroğlu, şu bilgileri verdi: "Bütün hastalıklarda olduğu gibi hasta bireylerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Hasta bireylerin maske kullanarak çevreye airebision damlacıkları salmaması gerekir. Verem hastalığı konusunda genelde yanlış bir bilgi vardır; çatal, kaşık, bardak ayırt etmek gibi bu hastalık bu tip şeylerle bulaşmaz, bulaşma genelde solunum yoluyla olur. Riskli bireyler genelde şeker hastaları, böbrek hastaları, kanser hastalıkları olanlar, çok yaşlılar ve 5 yaş altı çocuklar, beslenmesi düzenli olmayan kişilerdir. Özellikle bunları korumaya dikkat etmek lazım."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.