Velilerden puan farkı için MEB’e dilekçeyle itiraz

Velilerden puan farkı için MEB’e dilekçeyle itiraz

Liseye geçişte ilk kez uygulanan merkezi sınavlar bazı sorunları da beraberinde getirdi.

 Normal sınav ile mazeret sınavında ortaya çıkan puan farkından dolayı mağdur olan öğrencilerin velileri, itiraz dilekçelerini Milli Eğitim’e göndermeye başladı.

Liseye geçişte ilk kez uygulanan merkezî sınavların sonuçlarında oluşan hak kaybı, velileri rahatsız etti. Mazeret sınavına girenlerin daha kârlı çıktığını belirten ve sonuca itiraz eden Ayşe Salih, haksızlığın giderilmesini istedi. İtiraz etmek için bile para yatırılmasını eleştiren Salih, “MEB’den dilekçeme bir an önce olumlu bir dönüş yapmasını bekliyorum. Aksi halde olayı yargıya taşıyacağız.” dedi. Sınav sonucuna itiraz eden 8. sınıf öğrencisi Büşra Erikli de, “Sınav sonucumun hatalı olduğunu düşünüyorum. Bilseydim mazeret sınavına girerdim.” diye konuştu.

Puan kaybıyla ilgili bilgi veren Anafen Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal soruna şu sözlerle açıklık getirdi: “Sistemde yanlışlar doğruları götürmediği için normalde öğrenciler doğru yaptıkları her soru için 5 puan alacaktı. Böylece bir dersten 20 soruyu doğru cevaplarlarsa 100 tam puana sahip olacaklardı. Matematikten 2 sorunun iptal edilmesi ile her bir matematik sorusu 5 puan değil 5,55 puan, 1 sorunun iptal edildiği fen dersinde ise her soru 5,26 puan değerinde oldu.” Hiçbir sorunun iptal edilmediği mazeret sınavlarında aynı durumun geçerli olmadığını belirten Uysal, “Telafi sınavlarına giren öğrenciler, yaptıkları her doğru için 5 puan aldı. Dolayısıyla asıl sınavda 16 doğru, 2 yanlış yapan bir öğrenci matematikten 88,8 puan alırken telafi sınavından 16 doğru, 4 yanlış yapan bir öğrenci 80 puan aldı. Yani arada 8 puandan fazla fark oluştu.” ifadelerini kullandı. Sonuçların hem karne notlarına hem de liseye girişte etkili olacağına dikkat çeken Uysal, tüm öğrenciler için eşit şartların oluşturulması gerektiğini vurguladı: “Telafi sınavlarına hem girme hakkı olan öğrencilerin çok büyük bir kısmının girmemesi hem de soru iptalleri, eşit şartlarda yapılması gereken sınavlarla ilgili soru işaretlerine neden oldu. Hesap farkı, asıl sınava girenler için dezavantaj oluşturdu. Normalde eşit şartlar oluşmalıydı. Ancak bu sağlanamadı.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.