Veliler, her hafta boş okul arayacak

Veliler, her hafta boş okul arayacak

İyi bir liseye yerleşme hayali kuran 1 milyon 270 bin öğrencinin beklediği TEOG kılavuzu yayınlandı.

Tercihler, 7 Temmuz’da açıklanacak Yerleştirmeye Esas Puan’a göre yapılacak. Ancak kılavuzdaki ‘nakil sistemi’ kafa karıştırdı. Tercih ettiği liseye yerleşemeyen öğrencinin velisi, her hafta boş okul arayacak.
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) doğrultusunda lise tercih ve yerleştirme işlemleri için hazırlanan kılavuzu dün yayımladı. Kılavuza göre 4 Temmuz’da kontenjanlar, 7 Temmuz’da da Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) açıklanacak. 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında tercihler yapılacak. 22 Ağustos’ta ise yerleştirme sonuçları ilan edilecek. 1 milyon 270 bin öğrenci, YEP’e göre tercih ettiği okullara yerleştirilecek. Tercihler A ve B olmak üzere iki grupta yapılacak. Tercih başvuruları alındıktan sonra ortaöğretime yerleştirme işlemi, öğrencilerin okul tercih kodlarına göre oluşturdukları A grubu 15 tercihi ve okul türlerini içeren B grubundaki 6 tercihine göre gerçekleştirilecek. Tercih yaptığı halde herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, evine en yakın okula yönlendirilecek. Bu yıl ayrıca öğrencinin ‘Türkiye Geneli Başarı Sırası’ ve okulların taban puanları açıklanmayacak.
 
Kılavuzu değerlendiren eğitimciler, nakil sistemi ve meslek liselerine kayıtta alan tercihi yapılamamasını eleştiriyor. Taban puanının esas alınmamasından kaynaklanan okuldan okula naklin sorunları da beraberinde getirebileceğini savunuyor. Uzmanlara göre nakillerde düşük puanlı öğrencinin yüksek puanlı okula yerleşme ihtimali var. Daha yüksek puanlı öğrenci de açıkta kalabilir. Çünkü bu işlemde okulun taban puanına bakılmaksızın öğrencinin puan üstünlüğü dikkate alınacak. Nakil işlemleri, eylül ayı boyunca haftalık olarak tekrar edilecek. Yani bakanlık, okullarda boş kontenjan kalmaması için her hafta yerleştirmeye yönelik nakil talebi alacak. Bu yüzden veli, her hafta boş bir okul aramak durumunda kalacak. Nakil işlemleri ekimden itibaren ise aylık olarak yapılacak.
 
TEOG kılavuzunda belirsizlikler olduğunu belirten eğitimci Maksut Balmuk, nakil sisteminin işe yaramayacağını düşünüyor. Balmuk, şu öneride bulunuyor: “Bu sistem, okul kontenjanlarında dalgalanmalara sebep olabilir. Veli her hafta uygun okul arar. Tercih sayısı 25’e çıkartılarak her hafta nakil sistemi yerine, aynı tercihler üzerinden puan üstünlüğüne göre her hafta yerleştirme yapılabilirdi.” YEP’e göre öğrenci alan tüm resmi, özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde kayıtlar, alan tercihi olmaksızın yapılacak. Alana geçiş işlemleri 10. sınıfta gerçekleştirilecek. Ancak geçişte nelerin dikkate alınacağı ve hangi puanların ağırlığının hesaplanacağı kılavuzda yer almadı. Bu durum da belirsizliği beraberinde getirecek.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.