‘Vekalet kurbanlar küçükbaş olsun’

‘Vekalet kurbanlar küçükbaş olsun’

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, vekaletle kurban kesen kurumların büyükbaşta yaşanan arz talep dengesindeki sıkıntıyı göz önünde bulundurarak küçükbaş hayvan kesimi yapmaları çağrısında bulundu.

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, kurban sonrası kırmızı ette kriz yaşanmaması ve tekrar ithalata mecbur kalınmaması için vekaleten kurban kesen kurumlara bir çağrıda bulundu. Büyükbaş hayvan etinde arz-talep sıkıntısı olduğunu, kurbanlık hayvanlarda büyükbaşın yoğun olarak tercih edilmesi durumunda yıl sonuna doğru kırmızı ette krizin büyüyerek devam edeceğini belirten Kılınç, Türkiye’nin kurbanlık ihtiyacını öncelikli olarak küçükbaş hayvandan karşılaması gerektiğini savundu. “Büyükbaş ette meydana gelen arzın az talebin ise fazla olması nedeniyle bayramda kesilecek büyükbaş hayvanlar bayram sonrasında kırmızı et sektörünü sıkıntıya sokacaktır” diyen Birlik Başkanı Hasan Kılınç, “Vekelaten kurban kesen başta Diyanet Vakftı, Mehmetçik Vakfı ve Kızılay gibi kurumlar kurbanda küçükbaş hayvan kesimi yapmalı. Bu vatandaş arasında da küçükbaşa olan talebi artıracaktır. Eğer kurbanlık ihtiyacında önceliğimizi küçükbaş hayvana vermezsek ülkemizdeki kırmızı et sıkıntısı kurbandan sonra da devam edecektir. Sadece Diyanet Vakfı bu yıl 200 bin hisse vekaleten kurban kesimi gerçekleştirecek. Vekaleten kurban kesimlerinde koyun ya da keçi tercih edilmesi ülkemizin kurban politikasının bir parçası olmalıdır. Türkiye coğrafyası küçükbaş hayvan coğrafyası ise kurbanlık ihtiyacının da küçükbaş hayvandan karşılanması ülke kaynaklarımızın değerlendirilmesi ve kırmızı ette istikrar için büyük önem arz etmektedir” dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi‘nin “Diyanet, küçükbaş kesimine yönlendirmek için fetva versin” açıklamasına da destek veren Kılınç, Türkiye’de yeteri kadar kurbanlık küçükbaş hayvan olduğunu söyledi. Kılınç, kırmızı et fiyatlarında artışın önüne geçmek için tek çarenin küçükbaş hayvan üretiminin ve tüketiminin artması gerektiğini ifade etti.  

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.