Vav'ın 40 hali

Vav'ın 40 hali

Bursa'da 40 yaşındaki lise öğretmeni Nur Sema Cansoy, insanın anne karnındaki duruşu ve secde haline benzeyen "vav" harfini Antep fıstığı kabuğu, taş, keçe, boncuk, deniz kabuğu gibi malzemeler kullanarak birbirinden farklı 40 tablo yaptı.

Nur Sema Cansoy, Kütahya'da yıllarca çini işlemeciliğiyle uğraştıktan sonra evlenip Bursa'ya taşındığını söyledi. Kentte bir lisede din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görev yaptığını belirten iki çocuk annesi Cansoy, el sanatlarında kendini geliştirmeye çalıştığını ifade etti.

El sanatlarıyla uğraşırken kendini huzurlu hissettiğini vurgulayan Cansoy, eşi ve çocuklarının destekleriyle bu çalışmalarını daha ileriye götürmek istediğini anlattı. Cansoy, şöyle konuştu:

nur-sema-cansoy-vavin-40-hali.jpg

"Uzun yıllar çini sanatıyla uğraştım. Boş durmayı sevmiyorum. Önceden işlediğim çinileri minibüsle İznik'e gönderiyordum. Daha sonra yorucu oldu ve anlamı kalmadı. Bıraktım, kendi kendime bir şeyler aramaya başladım. Evime çiniler yaptım. Bir tane yaptım, güzel durmadı. Yan yana üç tane yaptım, bir arkadaşım bana 'Sergi mi açacaksın?' diye sordu. Ben de 'güzel fikir' dedim. Çeşitli sanatları araştırmaya başladım. İnternetten, arkadaşlarımdan fikir aldım. Çeşitli hocalardan ders aldım. Osmanlı sanatı unutulmaya yüz tutmuş durumda ama bana huzur verdi."

Antep fıstığı kabukları ilham kaynağı oldu

nur-sema-cansoy-vavin-40-hali-001.jpg 
Sanatsal çalışmalarında vav harfine yönelme süreci hakkında bilgi veren Cansoy, bu serüveninin bir komşusunu ziyaretiyle başladığını aktardı.

Cansoy, komşusunun ikram ettiği Antep fıstıklarını yedikten sonra kabuklarından vav tabloları yapma fikrinin oluştuğunu dile getirerek, "Bir poşet istedim ve çöpleri topladım. Komşum bana, 'Komşu komşunun külüne muhtaçtır ama sen benim çöpümü topluyorsun' dedi. Daha sonra tabloyu işleyerek getirince o da çok şaşırdı" ifadelerini kullandı.

Vav temalı 40 tablosu bulunduğunu söyleyen Cansoy, her eserine titizlikle zaman ayırdığını belirtti.
Nur Sema Cansoy, sahillerden topladığı deniz kabuklarını da "vav" tablosuna dönüştürdüğünü ifade ederek, "En çok boncuk ve yakma sanatı zamanımı aldı. 1,5 ay uğraştım. Özellikle yakma sanatı bir süre sonra genizde yakma oluşturuyor, kokusuna dayanamıyorsunuz ama bunları zevkle yaptım'' diye konuştu.
 nur-sema-cansoy-vavin-40-hali-002.jpg
Vavın insanın anne karnındaki duruşu ve secde halini temsil ettiğini anlatan Cansoy, bu harfle ilgili çalışmaların insana huzur verdiğini kaydetti.

Cansoy, "çileli yoğruluş, huzurlu duruş" olarak nitelendirdiği vav temalı 40 tablosundan oluşan ilk sergisini gelecek hafta Bursa'da bir alışveriş merkezinde açacağını sözlerine ekledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.