Vatandaşların en çok tercih ettiği hurma

Vatandaşların en çok tercih ettiği hurma

Bu Ramazan vatandaşlar lif oranı yüksek 'Mejdu' hurmasını tercih ediyor

Ramazan ayının vazgeçilmezi hurma, tezgahlardaki yerini aldı. Ramazan ayının giderek sıcak yaz günlerine gelmesiyle sahur ve iftar için özel hurma çeşitleri tercih ediliyor. Hacıbey hurmalarının sahiplerinden Ahmet Özkan, "İftarda herhangi bir hurma ile oruçlarını açabilirler.
 
Sahurda lif oranı ve vitamin oranı yüksek hurmaları tercih etmeleri gerekiyor. Özellikle sıcak aylarda sahurda tüketildiği zaman ciddi manada hem tok hissi veriyor hem de susatmıyor. Lif oranı yüksek Medine hurması 'Mejdu’ tercih ediliyor." dedi.
Hurma fiyatlarını değerlendiren Özkan, "Hurma fiyatları 10 liradan 120 liraya kadar çıkıyor." diye konuştu. Özkan, geçen sene ile bu seneki hurma fiyatlarında fazla artış olmadığına dikkat çekerek, "Suriye savaşı nedeniyle karayollarında ciddi bir problem var bu sene. Seneye büyük ihtimal artacak.
 
Çünkü Ramazan ayı her yıl 10 gün geriye geldiği için bir önceki senenin mahsulünü tüketeceğiz. Bu sene stoklarda problem yoktu. Ancak seneye savaş ve Ramazan'ın 10 gün geriye gelmesiyle problem yaşayabiliriz. Fiyat artışı yüzde 2 ile yüzde 5 arasında olur, o da belli başlı hurmalarda." şeklinde konuştu.
 
Şu an dükkanda 25 -30 çeşit hurma olduğu bilgisini veren Özkan, "En çok tercih edilen hurma çeşitleri iki sene öncesine kadar değişmiyordu. Ancak Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle Medine Mejdu’ tercih ediliyor." ifadesini kullandı.  
 
EN UCUZ HURMA 10 LİRA, EN PAHALI HURMA 120 LİRA
 
Hurmalar hakkında bilgi veren Özkan, "En ucuz hurmamız İran ve Bağdat hurmalarıdır, 10 liradır. En yüksek fiyatlı hurmamız da Peygamber Efendimiz (SAV)'in özenle eliyle dikmiş olduğu mübarek ‘Acve’ hurmasıdır, onun da kilo fiyatı 120 liradır." dedi.
 
Hurmadan birçok çeşit ürün elde ediliyor. Hurmadan; cezerye, hurma çekirdeğinden hurma kahvesini, hurmanın özünde hurma dondurması, şekeri, pekmezi elde ediliyor. Sahurda ve iftarda özellikle tercih edilen hurma çeşitleri olduğunu söyleyen Özkan, şunları ekledi: "İftarda herhangi bir hurma ile oruçlarını açabilirler. Sahurda lif oranı ve vitamin oranı yüksek hurmaları tercih etmeleri gerekiyor. Özellikle sıcak aylarda sahurda tüketildiği zaman ciddi manada hem tok hissi veriyor hem de susatmıyor."
 
"ŞEKER HASTALARI ARAP ÜLKELERİNDEN GELEN 'FARİS'İ TÜKETEBİLİRLER"
 
Şeker hastalarının da tüketebileceği hurmalar olduğunu belirten Özkan, "Faris, Arap ülkelerinden geliyor. Lif oranı en yüksek olanlardan birisidir. Bunu şeker hastaları sahurda çok rahatlıkla tüketebilir." diye bilgi verdi.
Müşterilerden Tahsin Ulupınar, hangi hurma çeşidini aldığını söyleyerek, "Mejdu hurması çeşidini alıyorum. Sahurda tok tutuyor." açıklamasında bulundu.
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.