Vatandaşın 14 milyarı cebinde kaldı

Vatandaşın 14 milyarı cebinde kaldı

Bakan Yıldız, son 6 ay içerisinde yaşanan düşüşlerden vatandaşın cebine 14 milyar TL'nin girdiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Nihai olarak vatandaş odaklı benzin pompa fiyatlarında yüzde 17,1, motorin pompa fiyatlarında da yüzde 16,5 civarında bir indirim gerçekleşti. Son 6 ay içerisinde fiili satışlarla beraber 14 milyar lira vatandaşın cebine girmiş oldu" dedi.

-Vatandaşın 14 milyar lirası cebinde kaldı

Yıldız, 1973 yılından bu yana petrolde dünyanın en hareketli dönemlerinden birinin yaşadığına işaret ederek, petrol fiyatlarının 115 dolar civarından 60 dolar seviyelerine gerilediğini anımsattı. Bunun Türkiye ekonomisini ciddi oranlarda etkilediğini ifade eden Yıldız, benzinde son 6 ay içerisinde, 10 kez 87 kuruşluk, motorinde de 8 kez 76 kuruşluk indirim yapıldığını belirtti.

Yıldız, vergi hariç ürün fiyatına bakıldığında uluslararası arenada benzin fiyatlarının yüzde 48,6, Türkiye'de ise doların kısmen değer kazanmasından dolayı yüzde 44 civarında düştüğünü bildirdi.

Vergi hariç ürün bazında uluslararası piyasada yüzde 41,5 civarında düşen motorin fiyatlarının Türkiye'de parite farkından dolayı yüzde 36 civarında gerilediğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Nihai olarak, vatandaş odaklı benzin pompa fiyatları yüzde 17,1, motorin pompa fiyatlarında yüzde 16,5 civarında bir indirim gerçekleşti. Son 6 ay içerisinde fiili satışlarla beraber 14 milyar lira vatandaşın cebine para girmiş oldu veya diğer bir deyişle daha az gideri olmuş oldu. Fiyatların bugünkü seviyelerde kalmış olması halinde toplam 1 yıllık süreç içerisinde sağlanacak tasarrufun 28 milyar lira olması son derece önemlidir. Bu hem vatandaşımızın bütününün bunu hissetmesi açısından, hem de ülkelerin makro ekonomik planlaması açısından son derece önemli."

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.