Vatandaş, orman içindeki yayla evlerine kira ödeyecek

Vatandaş, orman içindeki yayla evlerine kira ödeyecek

Ormanlık alanda bulunan yayla evlerinin yıkılması ile ilgili sorun çözüldü.

Salih Hamurcu'nun haberi:

Buralardaki yerleşim bölgeleri Bakanlar Kurulu kararı ile yayla alanları olarak ilan edilecek. Bu evleri kullananlar ise kiracı konumuna geçecek. Uygulamanın başladığı tarihten itibaren yapılan evler yıkılacağı gibi yeni yapılaşmaya da izin verilmeyecek.

Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, orman vasfındaki alan içerisinde kullanılan yaylalarda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Orman vasfındaki yayla alanlarının mülkiyet olarak verilmesinin kanunen mümkün olmadığını kaydeden Türkyılmaz, bu evlerin bazıları için zabıt tutulup yıkılma kararı verilenlerin olduğunu söyledi. Bazıları için ise yıkım kararı bulunmadığını belirten Türkyılmaz, “Bu durum kanuni düzenlemeyle çözülüyor. Fiilen yayla olarak kullanılan yerler resmi olarak yayla değildi. Şimdi yayla hüviyetine kavuşuyor. Birden fazla evin bulunduğu orman arazileri içerisindeki yayla alanlarının dış ölçüleri tespit ediliyor. Bunlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı teklifiyle Bakanlar Kurulu’na götürülecek. Bakanlar Kurulu kararı ile yayla alanları ilan edilecek. Yaylalar resmileşecek.” diye konuştu.

Orman mülkiyetindeki yayla alanları için tespitlerin yapıldığını ifade eden Türkyılmaz, şunları ifade etti: “Bu alanlar, Bakanlar Kurulu kararı ile yayla alanları olarak ilan edildikten sonra orman üzerindeki evleri Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetlerine, kendi kayıtlarına alacak. Sonra da kullanan vatandaşa bedeli ölçüsünde kiraya verecek. Ancak bu uygulamadan, 31 Ocak 2011’den önce yapılan evlerin sahipleri faydalanacak. Bu tarihten sonra yapılan binalar yıkılacak. Yeni bina yapılmasına da kesinlikle müsaade edilmeyecek.” Sakarya bölgesinde Dikmen, Aksu, Çiğdem, Soğucak ve Kemaliye yaylalarının çoğunluğunun kadastro çalışmalarıyla orman alanı içerisinde kaldığını belirten Türkyılmaz, “Ancak bu yerler fiilen yaylaydı. Şimdi bu yaylalarda tespit çalışmaları yapıyoruz. 8 Nisan’a kadar çalışmalar bitecek.” dedi.

Zaman