Vasip Şahin dakika dakika 15 Temmuz'u Darbe Komisyonu'na anlattı

Vasip Şahin dakika dakika 15 Temmuz'u Darbe Komisyonu'na anlattı

İstanbul Valisi Şahin, TBMM’de 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi verirken, 12 bin 400 kişi hakkında idari işlem yapıldığını belirtirken, bin personelin iade edildiğini söyledi.

Vali Şahin, Komisyona verdiği ifadede o gece yaşananların bir nevi kronolojisini verdi.

İşte Vasip Şahin'in ifadesindeki bazı satır başlıkları:

-Saat 21.30 sularında İstanbul İl Emniyet Müdürümüzün haber vermesiyle darbe kalkışmasından haberdar oldum.

-22.40 civarı, Avrupa'dan Asya yakasına köprü çıkışında bizim Trafik Denetleme Birimimiz var. Orada İstanbul 1. Ordu komutanımız Yavuz Paşa ile buluştuk.

-Bu arada özellikle emniyet kurumumuzda izinli olmak üzere tüm personelimizi görev başına davet ettik.

-Bu sırada olaydan haberdar olan ve tüm milletçe müteşekkir olduğumuz vatandaşlarımız sokaklara inmeye, kritik noktalarda toplanmaya başlamıştı.

-1. Ordu Komutanımızla güvenli noktaya geçtik. Burada sayın komutanımız basın yoluyla bunun bir yasadışı kalkışma olduğunu ilanen kameralar önünde açıkladı ve açıklama oldukça etkili oldu komutayı ele geçirmek isteyenlerin amacını akamete uğrattı.

-Saat 10.00 sularında, önce Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız, ardından da İçişleri Bakanımızla görüştük ve sürekli irtibat halinde olduk.

-Saat 11.00 gibi darbecilerin ele geçirdiği Valilik, Belediye Başkanlığını vatandaşlarımızın büyük fedakarlıkları ve destekleri ile darbecilerden arındırdık.

-Tekirdağ Çerkezköy'den Zırhlı Birliklerden yardım gelmesi için irtibata geçtik. Bu konuda İstanbul Ordu komutanımızın büyük gayretleri oldu. Kendisi çevre illerdeki askeri birlikleri de tek tek arayarak, bilgilendirdi ve yerlerinde kalmaları konusunda çaba gösterdi.

-Darbecilerin iradesi sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul'a gelmesi, havaalanında olduğunun basına yansıması ile kırıldı.

-Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığımızın kararı ile camilerimizden ezan ve selalar okunması çok ciddi bir etkisi oldu.

-Olayların başından itibaren hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımız kanunlardan alınan tüm yetkiyle en etkili mücadeleyi ortaya koyma yetkisini ve emrini almıştık.

-Cumhurbaşkanımız, Yeşilköy Havaalanı'na gelmeden önce oradaki özel güvenlik elamanlarının da çabası ile sağladık.

-17/25 Aralık sonrası biz bu yapıyı izliyorduk, bizim gibi diğer kurumlarımız da çalışma yürütüyordu. O sebeple yakın çevremizde ki tüm arkadaşlarımız sağlam durdu.

-İstanbul'da idari tasarrufta bulunulan yani görevden veya açığa alınan, atılan kişi sayısı 12 bin 400'dür. Bunların bin civarı görevine döndü.

-Adli işlem yapılan 6 bin 514 kişinin yanısıra, gözaltısı devam eden 255 kişi bulunmaktadır.

-15 Temmuz sonrası 168 okula işlem yapıldı. 706 kurum kapatıldı, ki buna okullar dahildir. 45 civarı vakıf kapatılarak, mal varlıkları ve gayrimenkulleri hazineye devredildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.