Van kedileri sayılacak

Van kedileri sayılacak

Kentteki Van kedisi sayısını belirlemek için çalışma başlatılacak.24 Mayıs

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedievi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kentteki Van kedisi sayısını belirlemek için çalışma yapacağı bildirildi.

Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya olan düşkünlüğüyle Van'ın en önemli değerlerinden olan Van kedisi, dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında geliyor.

Neslinin yok olma tehlikesi altında bulunduğu 1990'lı yıllarda Van Valiliği ve YYÜ işbirliğiyle oluşturulan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, yaptığı araştırmalar ve saflaştırma çalışmalarıyla Van kedisi ırkını koruma altında tutuyor

1990'lı yıllardan sonra önemli çalışmalarla kedilerin nüfusunu belli bir oranda tutabilen merkez, ürettiği yeni projeyle kentteki bütün Van kedilerinin sayısı, cinsiyeti ve yaşını öğrenebilmeyi amaçlıyor.

Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, Van kedisi nüfusunun sürekli azaldığıyla ilgili tespitlerinin olduğunu ifade etti

Nüfus azalması oranının ne derecede olduğunu görebilmek ve bilimsel temelini oluşturabilmek için bir proje hazırlayacaklarını belirten Kaya, şöyle konuştu:

"İldeki Van kedisi sayısını belirlemeyi düşünüyoruz. Bunun için de bir proje hazırlayacağız. Bu projeyle özellikle Van'da kaç Van kedisi olduğunu tespit edebileceğiz. Bu çalışma bize Van kedisi nüfusunun çok kritik bir seviyede olup olmadığını, nüfusunun ne durumda olduğunu, yaşları, cinsiyetleri ve kedi bakan hane sayısıyla ilgili çok önemli bilgiler verecek. Şu anda tespit ettiğimiz bir rakam yok. Ancak tahmine dayalı sayılar mevcut. Kesin rakam konuşamıyoruz ve bu sebeple bu çalışmanın yapılması gerekli. Şu bir gerçek ki Van'da bahçeli ev sayısı azaldıkça, kedi besleyen hane sayısı da azalıyor. Buradan da kedi sayısının azalmakta olduğunu anlayabiliriz. Ama ne kadar azaldığıyla ilgili mutlaka bilimsel bir çalışma yapmak gerekli."

Sayımda kapsamlı bir çalışma için desteğe ihtiyaç duyacaklarını ifade eden Kaya, o sebeple Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile birlikte projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.