Van inanç ve kültür turizmi ile kalkınacak

Van inanç ve kültür turizmi ile kalkınacak

Bölgede, yıllardır yaşanan terör olayları nedeniyle adeta unutulan tarihi eserlerin restore edilerek bölge turizmine katılması için düğmeye basıldı.

“Kültür Yolu” projesinin mimarı Van milletvekili Burhan Kayatürk “İpek yolunun en önemli noktalarından biri olan Van, tarih boyunca pek çok uygarlığa başkentlik yaptı. Bu medeniyetlerden kalan eserler terör olayları yüzünden yıllardır kaderine terk edilmişti. Özellikle Hıristiyan toplumu için çok önemli olan bu tarihi eserlere yeniden hayat verip turizme kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi. 

“KÜLTÜR YOLU” PROJESİ

Bölgede, yıllardır yaşanan terör olayları nedeniyle adeta unutulan tarihi eserlerin restore edilerek bölge turizmine katılması için düğmeye basıldı. “Kültür Yolu” ismi verilen projede bazıları eskiden askeri bölgeler içinde kalan ve ihmal edilen çoğunluğunu Ermenilerden kalan kilise ve medreselerin oluşturduğu tarihi binaların aslına uygun restore edilmesi amaçlanıyor.


MİLLETVEKİLİ KAYATÜRK “BÖLGEDE HIRİSTİYAN TOPLUMU İÇİN ÖNEMLİ”

Projenin mimarı Van milletvekili Burhan Kayatürk, “Tarihte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Van'da birçok tarihi eser var. Ancak bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle yıllardır bunlar adeta unutuldu. Yüzlerce hatta binlerce yıllık eserler ihmal edildi ve zarar gördü. Bu eserlerin pek çoğu Hıristiyan toplumu için dini ve manevi değeri olan eserler. Dolayısıyla bu bölge onlar için çok önemli. Bu eserlerin aslına uygun restore edilmesini sağlayarak bölgenin turizm potansiyeli arttırmayı planlıyoruz. Van, 1 saatlik uçuş mesafesinde 180 milyonluk bir nüfusa ulaşabilecek bir konumda. Kentle aynı adı taşıyan Van gölü her türlü su sporu organisazyonuna ev sahipliği yapabilecek nitelikte. 1 700 metre yükseklikte adeta bir deniz. Bu turizm potansiyelini mutlaka kullanılmalı” dedi.


BU YIL AKDAMAR ADASI ERMENİ KİLİSESİ'NDE TOPLU NİKAH PLANLANIYOR

1915 yılı olaylarının 100.yıl dönümünde Akdamar adasında bulunan Ermeni Kilisesinde yapılacak geleneksel ayin öncesinde bölgede Türk ve Ermeni topluluklarını bir araya getirmeyi amaçlayan bir dostluk ve kardeşlik yemeği düzenleneceği belirtildi. Her yıl Eylül ayının ilk pazar günü yapılan geleneksel ayin öncesinde planlanan etkinlik sırasında bir de konser düzenleneceği belirtildi. Akdamar adasıyla ilgili bilinen, birbirine kavuşamayan babası keşiş olan Hıristiyan bir kız ile Türk gencin ölümle sonuçlanan aşklarını anlatan efsaneye uygun olarak adada Hıristiyan gençlerin toplu nikah töreni düzenlenmesinin planlandığı öğrenildi.


ÇARPANAK ADASINDAKİ KİLİSE AKDAMAR GİBİ YENİLECEK

Proje kapsamında yenileme yapılacak kiliselerden biri Van gölü içinde bulunan Çarpanak adasında bulunuyor. Adanın üzerinde 9. ya da 10. yüzyıla ait yapılmış olduğu sanılan, Saint Jean’a ait adanmış bir manastır ve kiliseden günümüze pek fazla bir şey kalmamış. Yıllar içinde yaşanan depremlerle hasar gören ve tamir edilen yapıdan bu gün sadece kilise bölümünün bir kısmı ayakta. Bir Ermeni manastırı olan yapı, 1915 yılında bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle boşaltılmış. Havadan yaptığımız çekimlerde yerleşime izin verilmeyen adada sadece martıların çığlıkları duyuluyor. Tarihi yapı ise oldukça hasar görmüş ve terk edilmiş durumda . Tarihi kilisenin bir zamanlar benzer durumda olan Akdamar adasındaki kilise gibi yenileceği ve turizme açılacağı belirtildi. Van gölü içinde bulunan Kuş ve Adır adaları üzerindeki kiliselerinde yenileceği öğrenildi.

ASKER TAŞININCA ZİYARETE AÇILAN KİLİSE YIKILMAK ÜZERE

Bölgede bulunan restorasyon bekleyen diğer önemli bir yapı ise Van’ın Başkale ilçesinde bulunuyor. Hazreti İsa’nın havarilerinden Aziz Bartholomeus’un bölgede Hıristiyanlığı yayarken öldürülmesinin ardından bu kiliseye gömüldüğü iddiaları, yapının önemini oldukça artıyor. Sınırları içinde bulunduğu 3. Hudut Tabur Komutanlığı'nın, Albayrak köyü dışına taşınmasıyla ziyarete açılan St. Bartholomeus Kilisesi de acil restorasyon bekliyor. Kilisenin bir çok bölümü yıkılmış durumda. Aziz Bortholomeus’un mezarının burada olduğu yabancı kaynaklar tarafından da doğrulanması halinde bölge Hıristiyan alemi için bir hac yeri olma konumuna gelmesi bekleniyor.

HOŞAB KALESİ RESTORASYONUNA HIZ VERİLDİ

Bölgede restorasyonuna başlanan bir başka yapı ise Hoşab Kalesi, Van-Hakkâri karayolu üzerinde bu yapının tarihi Urartu dönemine kadar uzanıyor. Kale Osmanlı döneminde gördüğü tamirat ve eklemelerle günümüze kadar gelebildiği belirtiliyor. Bir kayanın üzerine yapılan kalede süren kazı ve restorasyon çalışmalarının çözüm süreciyle birlikte hızlandığı 2 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.