Van Gölü'nün asil ziyaretçileri: Kuğular

Van Gölü'nün asil ziyaretçileri: Kuğular

Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü havzası, soğuk kış günlerinde ''saflığın ve asaletin sembolü'' kuğuları ağırlıyor.

Türkiye'deki kuş türlerinin 210'una ev sahipliği yapan Van Gölü havzası, kış döneminde kuğularla renkleniyor.

Kışı geçirmek için Van ve Erçek gölleri çevresindeki sulak alanlara gelen çok sayıda kuğu, Van Gölü'nün maviliklerinde iri gövdeleri, zarif boyunları ve bembeyaz tüyleriyle süzülerek doğaseverleri kendilerine hayran bırakıyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kuş türlerinin 210'una ev sahipliği yapan Van Gölü havzasının yılın her ayında doğaseverlere olağanüstü güzellik sunduğunu söyledi.

Van Gölü'nün kış aylarında "ötücü kuğu" olarak adlandırılan bir kuğu türünü ağırladığını belirten Adızel, bu türün yöre halkı tarafından "beyaz kaz" olarak adlandırıldığını ifade etti.

Adızel, ötücü kuğunun neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ötücü kuğu, ilk defa Van Gölü havzasında Doç. Dr. Atilla Durmuş ile yaptığımız araştırmalarda ortaya çıkarıldı. Bu çalışmamızda Van Gölü havzasındaki 4 farklı noktada bine yakın kuğu tespit ettik. Ötücü kuğular, yazın ülkenin daha çok kuzeyindeki bölgelerde kuluçkaya yatıyor. Daha sonra kışı geçirmek üzere çeşitli bölgelere göç ediyor. Kasım ayı sonu gibi buralara gelen kuğular, havaların ısınmasıyla mart başlarında tekrar kuzeye döner. Van Gölü havzası yazın flamingolarla, kışın ötücü kuğularla renkleniyor."

Kuğuların korunması gerektiğini, bu konuda vatandaşlardan ve avcılardan anlayış beklediklerini anlatan Adızel, daha önce başlatılan koruma çalışmaları sonucunda Erçek ve Van göllerindeki kuş popülasyonunda ciddi artış yaşandığını kaydetti.

Bu arada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Van Şubesi ekipleri de kuğuların konakladığı alanlarda inceleme yaparak, bataklık ve sazlıklarda bilinçsizce avlanan kişilere uyarıda bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.