Van Gölü'ndeki kirlilik için eylem planı

Van Gölü'ndeki kirlilik için eylem planı

Van TSO, çevresindeki yerleşim birimlerinin atıkları nedeniyle sürekli kirlenen Van Gölü'nün korunması için eylem planı hazırlığı başlattı.

TSO Başkanı Takva, "Amacımız sürekli kirlenen Van Gölü'nün korunmasına ilişkin çalışma yürütmek ve bu konuda bilinç oluşturmak" dedi.
 
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Türkiye'nin ve bölgenin en önemli değerlerinden Van Gölü'nün korunması için "eylem planı" hazırlama çalışmalarına başladı. Kirliliğiyle sürekli gündeme gelen ve kirliliğin devam etmesi durumunda bilim adamları tarafından 25 yıllık ömür biçilen Van Gölü'nün bu olumsuz durumdan kurtarılması amacıyla çalışma yürütülmesi yönünde karar alan Van TSO, ilk etapta gölün çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşayan 1,5 milyon insana ulaşarak farkındalık yaratmayı hedefliyor. Yaklaşık 200 bin yıl önce Süphan Dağı'nın patlamasıyla püsküren lavların su akıntılarının önünü kesmesi sonucu oluşan Van Gölü'nün korunması amacıyla harekete geçen Van TSO, ayrıca korumanın hukuksal temellerini de oluşturmak amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle kanun tasarısı hazırlığı yapıyor. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Türkiye'de yüz ölçümü, dünyada da sodalı su bakımından "en büyük göl" olma özelliğine sahip Van Gölü'nün korunması konusunda hazırlayacakları eylem planının, 2015 yılındaki çalışma programında öncelikli konular arasında yer aldığını söyledi. 

KORUMA KANUNU BAKANLARA SUNULDU

Takva, 6 ay önce Van Ekonomik Konseyi dönem başkanlığında bütün toplantıların birinci maddesinde Van Gölü'nün korunmasına ilişkin yapılması gerekenlerin yer aldığını anımsatarak, şöyle konuştu: "O dönemde MÜSİAD Van Şubesinde bir çalışma yapılması konusunda görevlendirme yapmıştık. Başkanının avukat olması nedeniyle hukuksal temelde korunması için neler yapılacağını tartıştığımız sırada bir kanun tasarısı hazırlamayı hedeflemiştik. Bu çalışmada önemli bir yol kat ettik. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüyle görüşerek kanunun nasıl olması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Van milletvekillerinden Mustafa Bilici 'Van Gölü Havzasını Koruma Kanunu' teklifi hazırladı ve 6 bakanlıktan görüş istenmek üzere bu teklifi bakanlıklara gönderdi. Oradaki görüşler bir yeküne ulaştığında meclis gündemine gelecektir."

İNCİ KEFALİ DE KORUNACAK

Farkındalık yaratmanın yanında, gölü korumanın yasal koruma altına alınması gerektiğine inandıklarını, bu nedenle hazırlanması planlanan kanunların önemli olduğunu anlatan Takva, gölde yaşayan tek canlı türü olan inci kefali neslinin korunması açısından da çalışmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Takva, bölgenin tanınmasında, eşsiz yaşam alanlarının oluşturulmasında gölün çok önemli katkısı olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Van Gölü olmazsa, Van, dünyada çok bilinen bir yer olmayacak. Bu nedenle korumamız gerekiyor. Üniversite kampüsü itibarıyla göl kıyısında. Üniversitemizin bilimsel katkılarını alarak çalışmamızı yürüteceğiz. El birliğiyle bir plan yapmaya çalışacağız."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.