Van Gölü'nde yanardağ oluşum belirtisi yok

Van Gölü'nde yanardağ oluşum belirtisi yok

Van Gölü havzasında yapılan araştırmalarda, gölde yanardağ oluşumuyla ilgili belirti bulunmadığı tespit edildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından Van Gölü havzasında yapılan araştırmalarda, gölde yanardağ oluşumuyla ilgili belirti bulunmadığı tespit edildi.

Van Gölü havzasındaki volkanik yapılar ve çevresel etkileriyle ilgili araştırma yapan YYÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Özdemir ile Van Gölü zemininde sismik inceleme yapan ekipte yer alan Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Feray Meydan, Van Gölü'nde yeni bir yanardağ oluştuğu ve çevre illerde 7 büyüklüğünde Deprem olacağı yönündeki iddiaları değerlendirdi.

Özdemir, Van Gölü havzasının genç volkanik alanlar bakımından zengin bir bölge olduğunu, bunların başında Nemrut, Süphan, Ağrı ve Tendürek volkanlarının geldiğini anımsatarak, Van Gölü havzasının volkanik risk teşkil eden alanı oluşturduğunu ancak gölün içinde büyüyen ya da yükselen bir yanardağın varlığıyla ilgili ellerinde herhangi bir veri bulunmadığını söyledi.

Bölgeyi kaplayan volkanik yapılarla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve yer altında neler olduğu konusunda daha ayrıntılı bilgiler elde edilmesi için üniversite bünyesinde "Volkan İzleme Birimi" oluşturulması gerektiğini vurgulayan Özdemir, bu birimden gelecek bilgilerle zemindeki volkanik faaliyetlerin varlığı ya da yokluğuyla ilgili verilere ulaşılabileceğini ifade etti.

Özdemir, birimin kurulması amacıyla yurt içinde ve yurt dışındaki bilimsel ortaklarıyla çalışmaların devam ettiğine değinerek, "Bölgedeki volkanlar aktif olduğundan her zaman için risk oluşturmaktadır. Fakat Van Gölü'nün içinde büyüyen ya da yükselen bir volkanın varlığıyla ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır" dedi.


AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.