Van Gölü 600 bin yaşında

Van Gölü 600 bin yaşında

Paleo-Van projesinde Van Gölü’nün 600 bin yıl yaşında olduğu belirlenirken, gölde bu zaman diliminde büyük ölçekli 600’den fazla deprem ve volkanik hareketlilik saptandığı belirtildi.

Dünyadaki iklim değişikliği ve küresel ısınmanın nedenlerini araştırmak için 12 ülkeden 36 bilim insanının 11 yıl önce Van Gölü’nde başlattığı Paleo-Van projesinde Van gölünün oluşumu ve bölgede yaşanan sismik hareketlerle ilgili önemli verilere ulaşıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin lojistik destek verdiği projeyi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Almanya’dan Geomar, Bremen ve Bonn Üniversiteleri ile İsviçre Çevre Bilimleri Enstitüsü ortaklaşa yürüttü. Yine TÜBİTAK ve Uluslararası Karasal Bilimsel Sondajlama Programı da çalışmalara destek verirken, projede gölün su yüzeyinden 700 metre derine inilerek göl tabanından sondajlarla karot (örnek) alındı. 11 yıl süren ve alınan bu örneklerde iklim değişiklikleri ve küresel ısınmanın nedenleri araştırıldı.

"HER BİN YILDA BİR"

Araştırmaya lojistik destek veren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Ayşegül Feray Meydan, araştırmada çok önemli verilerin elde edildiğini söyledi. Elde edilen karotlarda detaylandırma çalışmalarının hâla sürdüğünü ifade eden Yrd.Doç.Dr. Meydan, "Van Gölü’nün yaşı önceki araştırmalarda 400 bin yıl olarak belirlenmişti. Paleo-Van Projesi’nin verilerine göre 400 bin yıl olarak belirlenen yaş, 600 bin yıl olarak önümüze çıktı. Araştırmada geçmişteki depremlerin izleri arandı. 

Geçmiş deprem etkinliğinin sayısı ve büyüklüğü konusunda çalışmalar devam ediyor. Bunlar ilk ve en büyük veriler. Ortalama tespit edilen sismik hareketlilik sayısı 600. Yani her 1000 yılda önemli bir deprem aktivitesi oluyor. Van Gölü’nün çevresinde volkanik dağlar var. Volkanik aktivitelerin izini de göl kayıtlarında görmemiz mümkün. Ancak, Van Gölü’nün altında volkanik bir hareketlilik şu an yok” dedi.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.