Van Depremi’nin 6’ncı yılı

Van Depremi’nin 6’ncı yılı

Türkiye’de bugüne kadar yaşanan ve çok sayıda kişinin hayatına mal olan büyük depremlerden biri de bundan tam 6 yıl önce 23 Ekim tarihinde Van’da yaşandı. Merkez üssü Erciş ilçesi olan ve 7,2 büyüklüğünde olan Van depreminde 604 kişi yaşamını yitirdi.

umhuriyet tarihi boyunca yıkıcı etkisi büyük olan beş depremle sarsılan Anadolu toprakları, son büyük yıkımın Van'da yaşadı. Bundan tam 6 yıl önce 23 Ekim tarihinde Van’da olan 7,2 büyüklüğündeki depremde 604 kişi yaşamını yitirdi, 222 kişi ise enkazdan sağ kurtarıldı. Van depreminin yaraları sarılmaya çalışılırken, bu kez 9 Kasım’da Edremit merkezli ve 5,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Bu depremde de 32 kişi hayatını kaybederken, 30 kişi enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

Deprem nedeniyle kentte bulunan binaların yüzde 90’ı değişik ölçülerde hasar gördü. Bölgedeki 28 bin 500 bina kullanılamaz hale geldi. Depremlerin etkileri; Erzurum, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Iğdır, Kars, Batman, Siirt illeri ve ilçelerinde geniş bir alanda hissedildi.

'Van Depremi'nde 11 saatte 146 artçı

Van ve Erciş’te büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremi saat 02.00’ye kadar 146 artçı şok izledi. Bu sarsıntılardan 4’ünün büyüklüğü 5’in üzerindeydi. 13.48’de Ilıkaynak’ta 5.4, 13.56’da Gedikbulak’ta 5.5, 21.10’da Göllü’de 5, 23.45’te Mollakasım’da 5.7 büyüklüğünde meydana gelen artçılar, panik yarattı. 21.53’te ö dönemde başbakan olan Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan , Erciş’te bakanlarla deprem alanında incelemelerde bulunurken artçı deprem kaydedildi. Merkez üssü Van’ın merkeze bağlı Şahgeldi Köyü olan bu şokun büyüklüğü 4.9 idi.


O dönemde başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinedeki bakanların büyük bölümüyle depremden hemen sonra Van'a gelerek incelemelerde bulundu.
Ülke genelinde seferberlik

Ülke genelinde depremzede vatandaşlara yardım için seferberlik başlatılırken, Van'dan ayrılmayarak çalışmaları yerinde yöneten bakanlar ise depremden kısa süre sonra sağladıkları koordinasyonla önce arama kurtarma çalışmalarına ağırlık verdi, sonra depremzedelerin barınma ve yaşamsal ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı.

İlk etapta gönderilen 75 bin çadır vatandaşlara dağıtıldı, ardından 14 bin tırla kente gönderilen 29 bin 500 konteynerle 35 konteyner kent kuran AFAD ekipleri, 175 bin depremzedeyi konteyner kentte barındırdı.


AFAD ekipleri, Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremden hemen sonra enkaz altında kalan insanları kurtarmak için harekete geçti.
Mucizelere imza attılar

Depremden kısa süre sonra yıkılan binaların bulunduğu bölgeye hareket eden, insanları kurtarabilmek için tüm imkanlarını seferber eden AFAD teknisyenleri, saatler süren çalışmalar sonunda enkazların altından onlarca kişiyi kurtararak depremin adeta kahramanı oldu.

"Sesimi duyan var mı?" çağrısıyla enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalışan, aynı zamanda endişeyle bekleyen yakınlarına da umut dağıtan arama kurtarma teknisyenleri, bazen 24 saat, bazen 72 saat, bazen de 108 saat sonra enkaz altından insanları kurtararak mucizelere imza attı.


Van Depreminin belki de en unutulmaz karesi ölen Yunus`a ait.
Van Depreminin simgesi Yunus

Depreme internet kafede yakalanan 13 yaşındaki Yunus, üzerine kapanan 'isimsiz bir kahraman' sayesinde hayatta kaldı. Hatta kendisini kurtaran ekibe saati sordu çıkartılırken. Ancak aldığı yaralar nedeniyle iç kanama geçiriyordu, hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitirdi. Ailesinden tek ölen küçük Yunus oldu. Ve mucize yarım kaldı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.