Van depreminde tarih yazdık

Van depreminde tarih yazdık

Türk Kızılayı 650 kişinin hayatını kaybettiği Van depreminde tarihinin en büyük lojistik operasyonunu gerçekleştirdi.

Oktay Mehmet'in haberi:

Bölgede 500 bin kişinin barınabileceği 80 bin çadır kuruldu. Yardımları 30 bin TIR ile ulaştırdıklarını vurgulayan Başkan Ahmet Lütfi Akar, 'TIR'ları yan yana koyarsanız Edirne'den Van'a uzanır. Bu organizasyon dünyaya örnek olacak bir çalışma oldu' dedi.

23 Ekim 2011'de Van'da meydana gelen korkunç depremde 650 kişi hayatını kaybetti. Binlerce binanın yerle bir olduğu depremde Türkiye yüzbinlerce yaralıyı bir anda kucağında buldu. Ancak devlet, Kızılay ve milletle el ele vererek tarihinin büyük operasyonunu gerçekleştirdi ve yaraları kısa zamanda sardı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Van depreminin ilk saatlerinden itibaren Türk Kızılayı'nın bütün gücü ve öncü ekipleri ile deprem bölgesine ulaştığını söyledi. Van depremi operasyonunun aynı zamanda tarihin en büyük lojistik operasyonu olduğunu ifade eden Akar, 'Depremden hemen sonra Muş Ağrı, Elazığ gibi illerden lojistik kamyonlarımızı deprem bölgesine yolladık. Çok kısa zamanda Van'da 7 çadır kent ve bir konteyner kent kurduk. Bu işin polemiğini yapan insanlara Van depreminin tarihin en büyük lojistik operasyonu olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim' dedi.

80 BİN ÇADIR KURULDU

Van'da kısa sürede 500 bin kişinin barınabileceği 80 bin çadır kurduklarını vurgulayan Akar, Mevlana Evleri ve Konteyner Kentlerle bu sayının 600-700 binlere ulaştığını kaydetti. Kızılay şubelerinden halktan ve belediyelerden gelen yardımların deprem bölgesine 30 bin TIR'la taşındığını ifade eden Akar şunları söyledi: '30 bin TIR'ı arka arkaya koyduğunuzda Edirne'den Van'a uzanan bir kuyruk olur. Bu durum hükümetin ve Kızılay'ın Van depremine ne kadar büyük bir operasyonla müdahale ettiğinin, rehabilitasyon dönemine ne kadar çabuk geçildiğinin bir göstergesidir. İlk günden itibaren bölgede kurduğumuz aşevleri vasıtası ile günde 3,5 milyon öğün yemek çıkardık'

STOKLARIN TAMAMINI KULLANDIK

Genel Başkan Akar, Van depremi sonrasında evleri yıkılan vatandaşların mağdur olmaması için Kızılay'ın çadır stoklarının tamamını kullandığını söyledi. Depolarındaki çadır ve battaniyelerin tamamını bölgeye sevk etiklerini kaydeden Akar, 'Vatandaşlarımız üşümesin, mağdur olmasın dedik. Son çadırımızı da Van'da kullandık. Depremden sonra çadırlarımızı tekrar yerine koymaya başladık' dedi.

Operasyonu Başbakan Erdoğan yönetti

Akar, Van depremi ile ilgili unutamayacağı bir anısının ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın depremden sonra gittiği Van'da soğuğu sırtında hissederek operasyonu bizzat kendisinin yönetmesi olduğunu ifade etti. Yaşanan üzücü depremden sonra kendisinin 306 Kızılay görevlisi ile birlikte 15 gün sahada kaldığını vurgulayan Akar, 'Depremden sonra Türk halkının Van'a nasıl sahip çıktığına şahit oldum. Tonlarca çikolota ve on binlerce battaniyeyi bölgeye gönderdiler. Van'da çadırlar sökülmeden kalıcı konutların kabası tamamlanmıştı. Depremden bir yıl sonra insanların tamamı kalıcı konutlara taşındı' diye konuştu.

Milletin Kızılay'a güveni arttı

Van depreminden sonra başlattıkları yardım kampanyalarında halkın Kızılay'a güveninin tam olduğunu gördüklerini belirten Ahmet Lütfi Akar, 'Bu güven neticesinde kampanyalarımızda 75 milyon TL yardım topladık. Bir o kadar da ayni yardım geldi. Van depreminde 150 milyon TL bütçe ile hareket ettik. 2 bin konteynerden oluşan 'Umut Kent'i kurduk. Van'da kurulan toplam 28 bin konteynerin 2 binini Türk Kızılayı olarak AB fonlarından karşıladık. 500 bin insanımızın beslenmesini ve barınmasını sağladık'

Depremzedelere psikolojik destek

Türk Kızılayı, Van'da sadece çadır kurmak ve konteyner kentler inşa etmekle kalmadı. Psiko-sosyal çalışmalar da yaptı. Kızılay, valiliklerin ve bakanlıkların gönderdiği psikologlar aracılığyla depremzedeleri terapi seanslarından geçirdi. Ahmet Lütfi Akar, 'Van depremi Kurban Bayramı'na denk gelmişti.Kardeşlerimiz için Kurban kampanyası yaptık. Köylerde yaşayan bütün ailelere, 5'er kilodan oluşan kurban eti ile birer kutu lokum gönderdik' dedi.

Yeni Şafak