Uzunköprü, UNESCO'nun En Uzun Taş Köprüsü Olacak

Uzunköprü, UNESCO'nun En Uzun Taş Köprüsü Olacak

Dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması çalışmalara başlandı.

Osmanlı padişahlarından II. Murat döneminde mimar Muslihiddin’e yaptırılan köprü, 16 yıl süren yapım çalışmalarının ardından 1443 yılında tamamlanarak hizmete açılmış. Trakya’nın en önemli nehirlerinden biri olan Ergene üzerinde yapılan tarihi köprü, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlıyor. Zaman içerisinde yıpranAn köprü en son 1963 yılında onarılmış. Bu onarım sırasında üzerine beton dökülerek tarihi kimliğine zarar verilmiş. Tarihi köprü üzerinden halen Edirne-İzmir Devlet Karayolu geçiyor.
 
Asırlık köprü, günümüzde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü'nün UNESCO’ya alınması için çalışmalara başlandığını söyledi. Edirne’nin tarihi eser bakımından dünyada eşi benzeri olmayan bir şehir olduğunu vurgulayan Şahin, “Muazzam bir tarihi eser zenginliğimiz var. Edirne'de daha önce yapılan çalışmalar neticesinde Selimiye UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne, Kırkpınar ise Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmiş. Tabi bu çok önemli bir başarı, bizde bu başarıyı daha ileriye götürmek için 174 yüksek kemer üzerine bin 392 metre uzunluğunda ve Ergene Nehri üzerine kurulan dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü’nün UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınması için çalışmalara başladık.” dedi.
 
Bunun kolay bir süreç olmadığını anlatan Vali, “Bazı kriterleri var ve bizim çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Umuyorum ki, kısa süre içerisinde müracaatımızı yapacağız ve olumlu sonu alacağız” diye konuştu.
 
Vali Şahin, İspanya'daki Roma Köprüsü’nden daha eski ve daha uzun olan Uzunköprü’nün UNESCO listesine girmesinin hem Türkiye hem Edirne için çok büyük bir kazanım olacağını sözlerine ekledi.
 
YAPIM HİKAYESİ
Osmanlı’nın Balkanlara yaptığı seferlerde Ergene Nehri doğal bir engel olarak ortaya çıkıyordu. Bu engeli aşmak amacıyla inşa edilen asırlık köprü Osmanlı ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesine imkan sağladı. Uzunköprü inşa edildiğinde köprünün başına cami ve imaretin yanı sıra Ergene şehri ismiyle bir yerleşim birimi inşa edildi. Edirne’nin Uzunköprü ilçesine ismini veren tarihi köprü bin 392 metre uzunluğa, 6 metre 80 santim genişliğe sahip. Köprü üzerinde yer alan 174 adet kemerin bazıları sivri, bazıları yuvarlak yapıda. Yüksekliği ve genişliği yer yer değişiklik gösteren köprünün bazı ayaklarında sel yaranlar ve onların üzerinde de balkonlar inşa edilmiş. Taş ayaklarında fil, aslan ve kuş figürlerinin dikkat çektiği köprü, asırlar boyunca insanların ve vasıtaların geçişine hizmet etti.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.