Uzungöl'e 'kemer' modeli teleferik

Uzungöl'e 'kemer' modeli teleferik

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turizm merkezi Uzungöl ile Garester yaylası arasına yapılması planlanan teleferik için ilk kazmanın önümüzdeki günlerde vurulacağı bildirildi.

Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal güzelliği ile öne çıkan ve bu yıl yaklaşık 1 milyon 375 bin turistin ziyaret ettiği Uzungöl Beldesinin Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden ve Doğu Karadeniz'in turizmde adeta lokomotifi olduğunu söyledi.

Yörede turizmi daha da geliştirmek için beldedeki göl ile gölün üst kısmında yer alan Garester Yaylası arasında teleferik yapmak istediklerini söyleyen Aygün, "Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği Uzungöl'e yapılacak teleferik inşaatına yeni yılın başında ilk kazma vurulacak. Teleferik ihalesini yap işlet yöntemiyle ve ön protokolle Beyaz Anadolu Limited Şirketi'ne verdik" dedi.

Şirketin yabancı bir fabrika ile bu konuda görüştüğünü ancak yasal prosedürleri beklerken Avro ile Şilin arasındaki kur farkı sebebiyle teleferik inşaatına başlayamadığını anlatan Aygün, "Şirket inşallah Ocak 2014 itibariyle teleferik yapımı için kazmayı vuracak. Uzungöl'de yapılacak teleferik saatte 700 kişi taşıyabilecek. 2 bin 868 metre uzunluğundaki hatta, teleferik 4 dakika 13 saniyede Garester Yaylası'na çıkacak. Biri gidiş diğeri dönüş şeklinde iki kabinden oluşacak teleferiğin kabinleri oldukça büyük. Bir kabin tek seferde yaklaşık 50 kişi taşıyabilecek. Yani 50 kişi Garester Yaylası'na çıkarken 50 kişi de geri dönebilecek" diye konuştu.

Aygün söz konusu teleferiğin oldukça modern yapılacağına da işaret ederek, "Turizmi artırmamız için dağlara çıkmamız lazım. Teleferik yapılınca yöremizde kayak da artacak. Teleferiğin havada görüntü kirliliği oluşturmaması için iki tüp olarak yapılmasını uygun gördük. Uzungöl'de yapılacak olan teleferik Antalya Kemer Tahtalı'daki teleferiğin aynısı olacak" ifadelerini kullandı.
Uzungöl yakınındaki Garester ve yanındaki Şekersu yaylasının kış turizmi açısından önemini vurgulayan Aygün, "Teleferiğin yapımıyla Garester Yaylası'nda saatte 1500 kişi kayak yapabilecek. Aynı dağın kuzey yamacındaki Uçarsu köyü de uluslararası kış olimpiyatlarının yapılabileceği niteliklere sahip bir yer. Buradan 6 ay kar kalkmıyor, dünyanın hiçbir bölgesinde böyle uygun bir yer yok" dedi.

Uzungöl'ün imar sorunu çözülüyor

Belediye Başkanı Aygün, Uzungöl'ün imar sorununu da çözmek üzere olduklarını ifade ederek, "Yakın zamanda bitmiş olacak. İmarımız bütün kurumlardan geçti. İmar planı inşallah önümüzdeki 2014 yılında yürürlüğe girecek. Herkesi mutlu etmek mümkün değil, ama başka Uzungöl yok, buranın korunması gerekir" diye konuştu.

Uzungöl'de doğal yaşam anlamında da her şeyin yolunda olduğunu, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğünde yöredeki sulara doğal alabalık salımıyla derelerin ve gölün balıklarla dolduğunu, göldeki yaban ördeklerinin çoğaldığını, ormanlarla kaplı bölgede karacaların ve ayıların görülebildiğini belirten Aygün, kış şartları sebebiyle yöredeki doğal yaşama destek için de çeşitli bölgelere ot ve saman ile kasaplardan aldıkları sakatatları bıraktıklarını ifade etti.

Abdulllah Aygün, Uzungöl'ün kanalizasyon sorununu da hallettiklerini ve kirlenmenin önüne geçtikleri için göldeki su bitkilerinin canlanmaya başladığını belirterek, 'Uzungöl'de doğal yaşamda en ufak bir eksiklik yok. Doğal yaşamda hayvan zenginliğimiz, ördeklerimiz her yıl artıyor" dedi.

Uzungöl'e 25 milyon liralık kongre merkezi

Aygün, Trabzon'da bir kongre merkezi olmadığını ancak Uzungöl'e 25 milyon liralık bir kongre merkezi kazandırmak istediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Uzungöl için 1461 kişilik bir kongre merkezi planı var. Eğer ilgili kurumlardan gereken izinleri alırsak yatırımcısı da hazır, kuvvetli bir iş adamı, parlamenter, Trabzon'a yap işlet modeliyle bir kongre merkezi yapmak istiyor. Böylece Trabzon'da kongre turizmi, kruvazör turizmi yapılabilecek. Trabzon Valimiz Abdil Celil Öz turizm konusunda heyecanlı ve istekli, inşallah ondan istifade edeceğiz."

Abdullah aygün, üç kez Davos'a gittiğini, Uzungöl'ün Davos'tan çok daha güzel olduğunu vurgulayarak, "İnanın bizim Davos'tan fazlamız var. Hakikaten hazinenin üzerinde oturuyoruz. Trabzon ve Doğu Karadeniz turizm cenneti. Bütün Avrupa bunu keşfetmiş biz hala farkında değiliz" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.