Uzun süren kaşıntılar hastalık sebebi olabilir!

Uzun süren kaşıntılar hastalık sebebi olabilir!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Reyhan Uzdil, sık rastlanan kaşıntıların birçok hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi.

Uzdil, “Deri kuruluğu, egzama, böcek ısırığı, alerjik reaksiyonlar kaşıntı nedeni olabilir. Uzun süren kaşıntıları ciddiye almak gerekir.” dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Dr. Reyhan Uzdil, vücutta meydana gelen kaşıntıların nedenleri hakkında bilgi verdi. Uzdil, sık rastlanan kaşıntıların, birçok hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi. Uzdil, “Deri kuruluğu, egzama, böcek ısırığı, alerjik reaksiyonlar kaşıntıların nedeni olabilir. Uzun süren kaşıntıları ciddiye almak gerekir. Kaşıntı derinin gösterdiği bir tepkidir. Basit bir böcek ısırığından olabileceği gibi, çok daha karmaşık bir hastalığında belirtisi de olabilir. Uzun süren kaşıntıları ciddiye almak gerekir.” diye konuştu.

Kaşıntı şikayeti ile gelen hastaların yaşı, psikolojik durumu ve kullandığı ilaçların sorgulanması gerektiğini belirten Uzdil, “Yaşlı hastada görülen deri kuruluğu kaşıntı nedeni olabileceği gibi sık keseleme, çok sıcak su ile alkali sabunlarla yıkanma gibi alışkanlıklar da, derinin koruyucu tabakasının zedelenmesine neden olabilir. Hastanın tüm vücut derisi muayene edilmeli, deri döküntüleri, mantar hastalıkları, uyuz, bitlenme, egzama, sedef ve diğer dermatolojik hastalıkların olup olmadığı saptanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Hasta öyküsü dikkatle alındıktan sonra fizik muayene ile kaşıntının nedeninin belirlenmeye çalışıldığını söyleyen Uzdil, şöyle devam etti: "Derideki görünür bulgular değerlendirilir ve buna yönelik tedavi düzenlenir. Bu bulgularla bir sonuca varamadığımız durumlarda, laboratuvar testleriyle olabilecek metabolik, sistemik nedenler araştırılmalıdır. Tiroit hastalıkları, gebelik, diyabet gibi hormonal durumlar, üre, böbrek yetmezliği, metabolik durumlar, safra kesesi hastalıkları, barsak parazitleri depo hastalıkları, stres ve psikolojik nedenler, kan hastalıkları, lenfoma, kanserler açısından hasta değerlendirilmelidir. Altta yatan hastalıklar araştırılarak, patolojik değerlendirmelerle, yapılmalıdır."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.