Uzmanlardan uyarı: Mevsimi kaçırmayın!

Uzmanlardan uyarı: Mevsimi kaçırmayın!

Bulaşıcı özelliğiyle salgınlara yol açabilen gribe karşı korunmanın en iyi yolu grip aşısı yaptırmak olduğunu belirten uzmanlar uyarıyor:

Her yıl dünyada 3-5 milyon insanın gribe yakalandığı ve 250-500 bin kişinin de gripten yaşamını kaybettiğini söyleyen KadıköyŞifa Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nermin Etiz, bulaştırıcı özelliği çok olan ve salgınlara yol açabilen bu hastalıktan korunmanın en iyi yolunun grip  aşısı yaptırmak olduğunu belirtiyor ve uyarıyor: Aşı mevsimini kaçırmayın...
 
Gribe yakalanan kişilerde iş gücü kaybı, üretim kaybı, aktivite kaybı ile birlikte, doktora başvuruda, hastanede yatış süresinde ve tedavi maliyetlerinde artışa neden olmaktadır. Aynı zamanda bu hastalık çeşitli komplikasyonlara yol açabilmekte ve ne yazık ki 250 -500 bin kişi gripten yaşamını kaybetmektedir. Bulaştırıcı özelliği çok olan ve salgınlara yol açabilen bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu ise grip aşısı yaptırmaktır. Bu nedenle her sene sonbaharda (Ekim, Kasım) tek doz aşı yapılarak gripten korunmak mümkün olabilmektedir. Aşının koruyuculuğu %100 olmamakla birlikte, hastalığı önlemede en iyi yol aşılanmak olarak görünmektedir.
 
Grip Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?
 
- Kronik hastalığı olanlar (akciğer hastaları, kalp hastaları, böbrek hastaları, diabetes mellitus, vs.) ve bu        kişilerin evdeki bakıcıları,
- 50 yaş ve üzeri kişiler (özellikle 65 yaş ve üzeri kişiler),
- Sağlık çalışanları,
 
- Huzurevi ve bakımevinde kalan kişiler ve orada çalışanlar,
- Hamileler (gebeliğin 14. haftasından itibaren yapılması önerilir),
- Bağışık sistemi baskılanmış kişiler (kanser hastaları, kemoterapi alanlar, AIDS, organ nakil hastaları, vb.),
- 6 ay- 18 yaş arası uzun süreli asetil salisilik asit (aspirin)  kullanması gereken çocuk ve gençler.
 
Aşısının Etki Süresi Ne Kadardır?
 
Grip aşısı;  toplumda son bir yıl içinde görülen grip virüslerine karşı oluşturulmuş suşları içermekte olup, virüsün antijenik değişiminden dolayı her yıl yeniden hazırlanmaktadır. Bu nedenle her yıl grip aşısı yinelenmelidir.
 
Grip aşısı sonrası antikor gelişimi yani bağışıklık  yaklaşık 14 gün içinde ortaya çıkabilmektedir. Bu süre içinde gribe yakalanmak mümkün olabileceğinden dikkatli olmak ve hastalığa karşı gerekli önlemleri almak gerekir.
 
Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
 
Ülkemizde bulunan grip aşıları inaktif virüs aşıları olup, aşının gribe yol açması söz konusu değildir. Aşı uygulanan yerde kas ağrısı, hafif kızarıklık ve sertlik gibi lokal bulgular ve hafif ateş olabilir ancak bu belirtiler birkaç günde ortadan kaybolmaktadır.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.