Uzmanlardan 'MS hastalığı' uyarısı

Uzmanlardan 'MS hastalığı' uyarısı

Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, MS hastalığının nörolojik travmalardan sonra genç erişkin yaş grubunda en sık görülen nörolojik hastalıklarından biri haline gelmeye başladığını söyledi.

MS hastalığının belirtilerinin beyin bölgesine göre değişiklikler gösterdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, 'Bunlar arasında güçsüzlük, yorgunluk, karıncalanma, uyuşukluk, ağrı, bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme, kol ve bacaklarda sertlik, titreme, idrar kaçırma veya yapamama, cinsel sorunlar gibi kas fonksiyon bozuklukları, denge bozukluğu tarzında belirtiler sayılabilir. Bu belirtilerin bir veya birkaçını hissedenlerin vakit kaybetmeden tam teşekküllü bir hastanenin nöroloji bölümüne başvurmasında yarar vardır' dedi.
 
"SİNSİ İLERLEYEN BİR HASTALIKTIR"
 
MS hastalığının ölümcül bir hastalık olmadığını ifade eden Dr. Demir, konuşmasına şöyle devam etti:
 
'Akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı bir hastalık da değildir. Ayrıca MS kalıtsal bir hastalık olmamakla birlikte ailelerinde MS bulunan kişilerin bu hastalığa yakalanma eğilimi az da olsa vardır. Tıbbi olarak tamamen bir sinir sistemi hastalığıdır. Genellikle gençlerde, kadınlarda, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek toplumlarda, kentlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek kişilerde görülen bir hastalıktır. Bugün için MS hastalığının henüz kesin bir tedavisi olmamakla birlikte atakla ortaya çıkan nörolojik bulguların giderilmesi, atakların önlenmesi, kalıcı nörolojik bulguların ve özürlülüğün önlenmesi mümkündür. Ataklar uygun şekilde ve mümkün olduğunca çabuk tedavi edilmelidir. Bu nedenle atak geçirdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka zaman geçirmeden tedavinizi yürüten merkeze başvurmalısınız. Bir atağın devam süresi ve ne zaman geçeceği önceden tahmin edilemez. İki atak arasında bir iyilik dönemi vardır. Bu dönem içinde hastalık ilerlemez ve vücut kendi kendini iyileştirmeye çalışır. İki atak arasındaki iyilik döneminin ne kadar süreceği de bilinememektedir. Bazı MS'liler bir ataktan sonra bazen uzun yıllar ikinci bir atak geçirmemektedir. MS hastalığının seyri tahmin edilemez, gereksinimler ve sakatlıklar değişebilir, ortaya çıkan tüm şikayetler MS'e bağlı olmayabilir. Bu nedenle konusunda uzman bir hekim tarafından düzenli bir tıbbi gözetim gerekir.'
 
Uzm. Dr. Osman Demir; MS hastalarının herkes gibi günlük aktivitelerine devam etmeleri, besin değeri yüksek bir diyet uygulamaları, dirençlerini korumak için yeterince dinlenmeleri, mümkün olduğunca stresten uzak yaşamaya özen göstermeleri ve sıcaktan uzak durmaları gerektiğini dile getirerek, fizyoterapi ile egzersiz programlarının ve kasların çalıştırılmasının da akut atak dönemlerinin izlerinin silinmesine ve kas spazmlarının giderilmesine yardımcı olacağını bildirdi. Dr. Demir, ayrıca kişisel ve grup terapilerinin hastalara ve ailelerine MS'in yol açtığı psikolojik travmalarla mücadelede yardımcı olacağını söyledi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.