Uzmanlardan Anne Sütü Uyarısı

Uzmanlardan Anne Sütü Uyarısı

Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyda Eren, bebeklerin mutlaka anne sütü ile emzirilmesi gerektiğini belirterek, ”Hiçbir bebek bu haktan mahrum edilmemelidir” dedi.

Anne sütünün başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın görülme riskinin azalmasında etkisi olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyda Eren, anne sütünün hem bebeğe hem anneye sayısız faydaları olduğunu belirtti. Eren, şu bilgileri verdi: “Anne sütü, düşük doğum ağırlıklı ve prematüre bebeklerin beslenmesinde çok yararlıdır. Anne sütü, anne ve bebek arasında duygusal bağ kurulmasını sağlar. Kolay hazmedilir. Bebeğin zeka gelişiminin daha iyi olmasını sağlar. Fizyolojik sarılığı önler. Orta kulak iltihabı riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, mide ve bağırsak sistemini çalıştırır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ileri yaşlarda alerji, obezite, tip 1 diyabet, kanser, multipl skleroz, ateroskleroz gibi hastalıklar ile alkol bağımlılığı gibi davranış sorunlarına daha az rastlanır. Emziren annelerde ise meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlık daha az görülmektedir. Emziren anne daha hızlı ve daha kolay kilo verir. Hastalıkları önlemesi ve maliyetinin çok düşük olması nedeniyle anne sütüyle beslenme, aynı zamanda en ekonomik ve çevre dostu bir beslenme biçimidir. Dolayısıyla bebekler bu haktan mahrum edilmemelidir.”
 
“ANNE SÜTÜ ALAN BEBEK RAHAT UYUR”
Bebeklere doğumdan itibaren ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi, 2 yaşına kadar da ek besinlerle emzirmenin devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Şeyda Eren, şöyle konuştu: ”Bebeğiniz normal gelişimini sürdürüyorsa, sütünüz büyük ihtimalle bebeğinize yeterli geliyor demektir. Fakat bebeğinizin gelişiminin yavaşladığını düşünüyorsanız ya da en azından daha fazla süt vermek istiyorsanız, öncelikle bebeğinizi sürekli emzirmeye özen göstermelisiniz. Çünkü anne sütü, bebek emdikçe çoğalır. Bunun yanında, anne sütünü artıran bazı besinlerden de yararlanabilirsiniz. Anne sütünü arttırmak için düzenli ve dengeli beslenmek , bol sıvı tüketmek çok önemlidir. Taze sebze ve meyve mutlaka tüketilmelidir. Yalnız bunların mevsimsel ürünlerden seçilmesi önemlidir. Yeterli düzeyde süt salınabilmesi için günde 3-3,5 litre sıvı alınmalıdır. Bu sıvının en az 8- 10 bardağı su olmalıdır. Geri kalan kısmında ise süt, ayran, komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları veya sebze suları, limonata, loğusa şerbeti, çok açık çay yada papatya rezene gibi bitki çayları kullanılabilir. Annenin yorgun ve stresli olması da süt salgılanmasını engelleyebilir, bu nedenle annenin stresten ve yorgunluktan uzak durması süt yapılmasında katkı sağlayacaktır. Anne sütü alan bebek ayına göre yeterli kilo alıyor, boyu uzuyor, dışkı ve idrar yapıyor, beslendikten sonra rahatlayıp uyuyor ise anne sütü yetiyor demektir.”
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.