Uzmanlarda 'tasarruf' uyarısı!

Uzmanlarda 'tasarruf' uyarısı!

Tasarruf ampulleri deri ve göze zararlı

University College London’da göz bilim profesörü John Marshall, tasarruf ampullerinin gözdeki renk algılayan fotoreseptör tabakaya geri dönüşümsüz zarar verdiğini söyledi.

Profesörün yıllardır yaptığı araştırmalara dayanarak verdiği bilgiye göre, gözde ışığa duyarlı hücreleri içeren optik sinirlerin bulunduğu retina tabakası bu ampullerin yaydığı dalga boyundaki ultraviyole ışınlarından etkileniyor. Ayrıcamakula dejenerasyonu ve katarakt riski de bulunuyor.

Profesör, bu nedenle kendisinin eskimodel parlak ışık veren klasik (tungsten) ampullerden evine düzinelerce stokladığını da sözlerine ekledi. Marshall bu stoku AB’nin 2012 yılında eski klasik ampullerin ithalatını yasaklamadan hemen önce yaptığını belirtti. AB tarafından karbon emisyonunu önleme gerekçesiyle bu karar alınmıştı.

KANSER DE YAPIYOR

Marshall’ın yanı sıra deri hastalıkları uzmanı İngiliz profesör John Hawk da argon ve cıva içeren bazı modellerin floresan yardımı ile yüksek derecede ultraviyole ışınımlar yaydığını ve ciltte güneş yanığına benzer lekeler çıkarabileceğini, erken yaşlanma ve deri kanseri yapabilecek dalga boylarına ulaşabildiklerini belirtti. Bu ampullerin yaydığı ışınların baş ağrısı ve migrene sebep olduğu da bulgular arasında.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.