Uzayda 637 saat

Uzayda 637 saat

Uzayda 637 saatten fazla zaman geçiren NASA Astronotu Foreman, uzay görevinde kendisini en etkileyen şeyin uzaydan Dünya'ya bakmak olduğunu söyledi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Astronotu Michael J. Foreman, uzay görevinde kendisini en etkileyen şeyin uzaydan Dünya'ya bakmak olduğunu söyledi.

NASA'da Johnson ve Kennedy Uzay Merkezleri arasındaki irtibatta görev alan ve Glenn Araştırma Merkezi'nde de çeşitli görevler üstlenen Astronot Foreman, 2008 yılında STS-123 ve 2009 yılında STS-129 uzay uçuş programlarında uzaya gitti. Foreman toplamda 32 saat 19 dakikası aracının dışında uzay yürüyüşü olmak üzere, 637 saatten daha uzun süre uzay uçuşu yaptı. Dünya etrafında ilk görevde 250, ikinci görevde 171 olmak üzere, 421 tur attı. 

" Uzay Kampı Türkiye" programı kapsamında, çocuklara astronot olma yolunda neler yaşadıklarını anlatmak veuzay deneyimlerini paylaşmak için İzmir'e gelen Astronot Foreman, "uzay macerasını" AA'ya anlattı.

Foreman, astronot olmaya 8-9 yaşlarında karar verdiğini, bunda çocukluk kahramanı, Ay'a ilk ayak basan insan Neil Armstrong'un önemli rol oynadığını söyledi. Armstrong ve John Glenn gibi astronotların büyüdüğü ABD'nin Ohio eyaletinde doğduğunu belirten Foreman, henüz 10 yaşına gelmeden "Büyüyünce Armstrong gibi uzaya gideceğim" dediğini aktardı.

İlk uzay görevine 2008'de çıkan Foreman, o an hissettiklerine ilişkin, "Astronot olmaya 8-9 yaşlarında karar verdim, astronot olarak seçildiğimde 41 yaşındaydım. Gerçekten uzaya gitmek için 10 yıl daha beklemem gerekti, 50'li yaşlarda uzaya gittim. Bu yüzden ilk görevimde çok uzun süredir hayal ettiğim şeyi gerçekleştirmekten dolayı çok heyecanlıydım" ifadelerini kullandı.

'O anı tekrar yaşamak isterdim'

Astronot Foreman, uzaydan Dünya'ya bakıyor olmanın kendisi için en etkileyici şey olduğunu vurgulayarak, NASA'da astronot olmak için çok çaba harcadığını, ancak o görüntüyü gördükten sonra yaptıklarına değdiğini kaydetti.

İyi bir eğitimden geçtiklerini, bu nedenle uzayda beklemediği bir durumla karşılaşmadığını belirten Foreman, "İlk uzay yürüyüşümü gerçekleştirdiğimde korku değil ama tedirginlik vardı. Yer çekimsiz bir ortamda hareket etmek için bütün deneyimlerimiz dünya koşullarında yapılmıştı. İlk defa gerçek anlamda uzay aracından çıkıp uzay yürüyüşü gerçekleştircektim. Onu da yaptıktan sonra her şey yolunda gitti, tedirginlik ortadan kalktı" diye konuştu.

Uzay tecrübesinin her anının çok kıymetli olduğunu ifade eden Foreman, "Tekrar yaşamak istediğiniz bir an var mı?" sorusuna "Kesinlikle  uzay yürüyüşü. Çünküuzay aracından dünyaya baktığınızda, dar bir pencereden görüyorsunuz. Araçtan çıktığınızda ise görüntü çok daha farklı. O anı tekrar yaşamak isterdim" yanıtını verdi.

Evrende yalnız mıyız?

Foreman, evrende daha büyük bir gücün varlığına inandığını dile getirerek, dünya dışında yaşayan başka canlı olup olmadığına ilişkin şunları söyledi:

"Evrende bizden başka canlı olabileceğine inanıyorum ama henüz bulamadık. Çalışmalarımız devam ediyor. Başka canlı mümkün değil demek istemiyorum ama ben kendi gözlerimle dünyaya ait olmayan canlılar görmedim." 

Foreman, " Uzay Kampı Türkiye" programında çocuklarlauzay deneyimlerini paylaşırken, uzayda görev almak isteyenlere fen, matematik ve mühendislik alanlarında kariyer yapmalarını öğütleyeceğini ifade etti.

ABD donanmasında pilot olmak için yaptığı 7 başvurunun ardından NASA'ya astronotluk için yaptığı 7 başvurunun olumsuz sonuçlandığını belirterek, her ikisinde de 8. başvurusunda olumlu yanıt geldiğine dikkati çeken Foreman, "Hedeflerinizden birine ulaşmak için her gün bir şeyler yapın. Hiçbir hedefinizden veya hayalinizden vazgeçmeyin, sonunda yaşamda başarılı biri olacaksınız" dedi

 

 

A.A

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.