'Uyuyan devler' her an patlayabilir

'Uyuyan devler' her an patlayabilir

Yellowstone gibi süper volkanların, deprem ya da dışarıdan bir tetikleyici olmadan patlayabileceği ortaya çıktı.

BBC'nin haberine göre, Grenoble'da Avrupa Sinkrotron Radyasyonu Tesisi'nde yapılan deney, süper volkanlarda çok büyük miktarda sıvı haldeki magmanın, yıkıcı bir süper patlamaya neden olabileceğini gösterdi.

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nde görevli ekibin çalışmasının sonuçları Nature Geoscience dergisinde yayımlandı.

"Uyuyan devler" olarak adlandırılan süper volkanların içindeki yoğun basınç ve ısının simülasyonu, bu volkanların gelecekte dışarıdan herhangi bir tetikleyiciye ihtiyaç olmadan bir felakete neden olabileceğini gözler önüne serdi.

Ekibin lideri Wim Malfait, çalışmayı, süper patlamayı neyin tetikleyebileceğini ortaya çıkarmak için yaptıkları ifade ederek, "Artık, süper volkanın, sadece devasa boyutu nedeniyle patlayabileceğini, bunun için fazladan bir etkene ihtiyaç olmadığını biliyoruz" dedi.

Dünyada bilinen 20 civarında süper volkan bulunuyor. Süper patlamaların da ortalama olarak her 100 bin yılda bir meydana geldiği biliniyor.

Bir süper patlamanın, Dünya'nın iklimi ve ekolojisinde yıkıcı bir etki yaratacağı belirtiliyor. Bugün Yellowstone Milli Parkı olarak anılan Wyoming'de 600 bin yıl önce patlayan süper volkan, atmosfere bin kilometre küpten fazla kül ve lav salmıştı.

Endonezya'da 74 bin yıl önce süper volkanın patlamasıyla Toba Gölü oluştu. Bu patlama, Filipinler'de 1992 yılında Pinatubo Dağı'nda meydana gelenden 100 kat, Krakatoa'da 1883'de meydana gelenden çok daha büyüktü.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.