Uykusuzluk kalbi vuruyor!

Uykusuzluk kalbi vuruyor!

Yetersiz uyku, uzun süreçte unutkanlık ve erken bunamaya sebep oluyor; kalp ve damar sağlığını bozarak kalp krizi ve felce davetiye çıkarıyor.

Ukunun boşa geçen zaman olmadığı, yetersiz ve kalitesiz uykunun başta hafıza problemleri olmak üzere kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğu bildirildi. Muğla'da gerçekleştirilen 15. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi'nde buluşan 300 bilim adamı, uykunun sağlık üzerindeki etkilerini tartıştı.
 
ERKEKLER DAHA FAZLA UYKUSUZLUK ÇEKİYOR
 
Kadınların %4'ünün, erkeklerin %9'unun uyku hastalığından şikayet ettiğini söyleyen Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, günümüz insanında uyku problemlerinin daha sık görüldüğünü belirterek, “Normal olarak hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Sağlıklı olmanın ön şartı iyi uyumaktır. Az uyumak genel sağlığımızı kötü etkiliyor ve birçoğumuz bunun farkında değiliz. Ülkemizde her 5 kişiden biri uyku problemi yaşıyor” dedi.
 
Uyku Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, uykuda solunum bozukluklarında kalp ve damar sisteminin hasar gördüğünü belirterek, “Özellikle uyku apne sendromu dediğimiz, uykuda solunum durması, her gece tekrarlandığı için damarlarda kalınlaşmaya sebep oluyor. Bu durum hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, kalp krizi ve beynin oksijenlenmesinin bozulmasına bağlı olarak felç riskini artırıyor. Ayrıca yetersiz uyumak metabolik ve hormonal değişikliklere yol açtığı için şişmanlık, insülin direnci ve diyabetin ortaya çıkışını kolaylaştırıyor” dedi. Prof. Dr. Karadeniz, yetersiz uykunun çocuklarda öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliğine de sebep olduğunu belirterek, bazı durumlarda gece yatak ıslatma sorunlarının ortaya çıkmasına da yol açtığını ifade ediyor.
 
UNUTKANLIK YAPIYOR
 
Uykuda meydana gelen eylemlerden en önemlilerinin, bağışıklığın oluşması ile dikkat, hafıza ve konsantrasyon gibi bellek faaliyetlerinin güçlenmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karadeniz, “Uykunun yetersiz olduğu durumlarda, hafıza ile ilgili problemler ortaya çıkıyor. Uyku hastalıkları uykuyu bozdukları için ertesi güne ait zihinsel faaliyeti aksatıyor. Uyku bozulduğu zaman kişi hafıza, dikkat öğrenme ve konsantrasyon gerektiren işler için ertesi güne hazırlanamıyor. Uyku hastalıklarında demans benzeri durumlar yaşanıyor. Çok ileri uyku apne sendromu hastaları demans hastaları gibi söylediğinizi anlamıyor, aklında  bir şey tutamıyor,  konsantre olamıyorlar. Dikkatsiz, sakar ve çok unutkandırlar. Uyku bozuklukları unutkanlığı daha da artırır” diye konuştu.
 
ALARMI ERTELEMEYİN
 
15. Ulusal Uyku Hastalıkları Kongresi'nde görüştüğümüz (Soldan Sağa)?Prof. Dr. Derya Karadeniz, Prof. Dr. Murat Aksu ve Prof. Dr. Oya İtil,  sabahları alarmı ertelemenin, gün içindeki konsantrasyonu düşürdüğünü ve uykusuzluk halinin gün boyu devam ettiğini anlattılar. 
 
Geceleri internete  girmek uykudan çalıyor
 
Yeterli uykunun,  kişinin uyandıktan sonra kendisini güne hazır ve iyi hissetiği uyku olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Aksu, yetişkin bir kişinin en az 8 saat uyuması gerektiğini ifade etti. Her yaşta ihtiyaç duyulan uykunun süresinin değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Aksu, “Gelişme döneminde 9-10 saat, ilkokul çağında 10-11 saat uyunması gereklidir” dedi.
 
360-660 DAKİKA SINIRINA DİKKAT 
 
Uykusuzluk hastalığının sınırının 24 saat içinde 360 dakika, fazla uyuma hastalığı sınırının ise 660 dakika olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aksu, “İstediği halde sürekli olarak bu iki sınırı aşan kişiler uyku bozuklukları yaşamaktadır” dedi.
 
UYKUDA GEÇEN SÜRE 1 SAAT KISALDI
 
Modern dünya şartlarının uykuda geçen süreyi kısalttığını bildiren Prof. Dr. Aksu, “Son 100 yılda uykuda geçen süre 1 saat kısaldı. Ne yazık ki, uyumamız gereken zamanlarda yaptığımız işler çeşitlendi. Biyolojik ritmimize göre uykuda geçirmemiz gereken zamanlarda televizyon izliyor, internete giriyor ve sosyal paylaşımlarda bulunuyoruz. Bu da genel sağlığımızı olumsuz etkiliyor” dedi. 
 
HORLAMA KAZA YAPTIRIYOR
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oya İtil, özellikle en önemli belirtisi horlama olan uyku apne sendromunun çok yaygın olduğunu belirterek, “Horlamaların arasında uykuda solunum durması ve buna bağlı olarak da uykusu bölünmesi yaşandığı  için kişi sabahları yorgun kalkma, baş ağrısı, gündüz uyuklama  hali yaşamaktadır.  Bu kişilerin yol açtıkları trafik kazaları genel topluma göre 7 kat fazladır” dedi.
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.