Uyku hastalıkları gündüz belirti veriyor

Uyku hastalıkları gündüz belirti veriyor

Prof. Dr. Karadeniz, "Uyku hastalıkları sadece geceye özgü belirtilerle gitmez, tam tersi aslında hastalığın belirtileri gündüze aittir." dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, yaptığı yazılı açıklamada, uykunun yaşam için mutlak gerekli olan bir süreç olduğuna işaret ederek, bu sürecin, özelliklerine bakıldığında bebeklik, çocukluk, ergenlik, erişkin ve yaşlılık döneminde farklılıklar gösterdiğini aktardı.

Uykuda olan herhangi bir hastalık ya da bozukluğun, direkt olarak uyanıklığı etkilediğini ve birçok hastalığın ortaya çıkmasını tetiklediğini vurgulayan Karadeniz, normal uykunun süresinin, gelme zamanının, sabah uyanabilme hızının ve uyanma eşiğinin, her kişide farklılık gösterdiğini ifade etti.

Karadeniz, bunun doğuştan itibaren, genetik olarak farklı olduğunu ve uykunun kişinin parmak izi gibi görülebileceğini belirterek, uyku hastalıklarının psikiyatrik sorunlar olmadığına dikkati çekti.

Uyku hastalıklarının, uyku-uyanıklık mekanizmalarının bozulması sonucu ortaya çıkan sağlık sorunları olduğunu aktaran Karadeniz, bunların çeşitli kategorilere ayrıldığını ve bu anlamda 80 üzerinde hastalık tanımlandığını kaydetti.

"Her uyku hastalık grubunun farklı belirtileri var"

Prof. Dr. Karadeniz, diğer sorunlar arasında ise kişinin gündüz uyanık kalamaması, uyanıklığı sürdürememesi ile şekillenen hipersomni, huzursuz bacak sendromu olmak üzere uykuda hareket bozuklukları, uykuda kalkıp yürüme, bağırıp çağırma, farkında olmadan yemek yeme, altına ıslatma olarak bilinen parasomni şeklinde sıralanabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Her uyku hastalık grubunun farklı belirtileri var. Uykuya dalmada zorluk, uykuyu sürdürmede zorluk, çok sık uyanma ya da sabah çok erken saatte uyanıp bir daha uyuyamama, yorgun uyanma, gün içinde uyku ihtiyacı ya da uyuklama, gün içinde konsantrasyon bozukluğu, dikkat azlığı, unutkanlık, normal beslenmeye karşın giderek kilo alma, çeşitli yöntemlere rağmen kilo verememe, cinsel fonksiyonlarda yaşa bağlı olmayan yani yaşla uyumsuz bozulma, unutkanlık, sinirlilik, gerginlik ve hatta sonuç olarak depresyon, bunların hepsi uyku hastalıklarının belirtileridir. Uyku hastalıkları sadece geceye özgü belirtilerle gitmez, tam tersi aslında hastalığın belirtileri gündüze aittir. Bu noktada eğer bir uyku hastalığından şüpheleniliyor ise uyku tetkiki yapmak gerekir. Tabii bunu da uyku konusunda uzmanlaşmış ve bu konuda eğitim almış hekimlerin yapması gerekiyor. Çünkü uyku artık tıbbi olarak bağımsız bir bilim dalı."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.