Uyku Apnesi'ne son

Uyku Apnesi'ne son

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa uyku apnesi adı verilen rahatsızlık ile ilgili ameliyat gerçekleştirildi.

Yrd. Doç. Dr. Murat Şahan tarafından gerçekleştirilen cerrahi müdahalede Köyceğizli hasta Salih Çoban cihaz takmaktan kurtulduğunu söyledi. 
 
Uyku Apnesi hakkında bilgi veren Hastane Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ana Bilim Dalı üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahan, hastalığın uyku esnasında solunum 10 saniyeden daha fazla duraklaması veya hava akımının 20 saniye süreyle normal değerinin yüzde 20’sinin daha altına düşmesi olarak tanımlandığını söyledi. Şahan, “Uykudaki nefes durması sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.  Bu tablo kişilerde kalbin aşırı yüklenmesine ve metabolizmasının yavaşlamasına neden olur. Metabolizmanın yavaşlaması kişinin kilo almasına eğilimini ve şeker hastalığına olan yatkınlığını artırır. Yetersiz oksijen seviyesi ile uyumak özellikle beyin ve kas fonksiyonlarını bozmaktadır. Kişilerde gündüz uykulu ve yorgun olma, özellikle sabahları olan baş ağrıları, zihinsel konsantrasyon (yoğunlaşma) zorluğu, hafıza kaybı ve bazı cinsel sorunlara neden olabilmektedir. Apneli kişilerde bunun yanında şiddetli horlama, nefes almada kesiklikler, nefes yetmezliğinden dolayı ani uyanışlar, geceleri sık sık idrara çıkma ve mide reflüsünden de yakınmaktadırlar” dedi.
 
Hastalığın tanısının konmasında uyku laboratuvarında uyku analizinin yapılmasının şart olduğunu belirten Şahan, “Yaklaşık üç aydır, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde hizmet vermeye başlayan uyku laboratuvarı sayesinde, artık apneli hastalara da etkin ve modern hizmet verilmektedir. Uyku apnesi kesin olarak çok etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç” tedavisidir. Uykuda hastanın başucuna konulan bu cihaz, burun yoluyla uygulanan pozitif basınç oluşturur ve hava yollarının ve gırtlağın uykuda sürekli açık kalmasını sağlar. Bu cihazı kullanamayan ve kullanmak istemeyen hastalar için ilk tedavi seçeneği cerrahidir. Ameliyatta hava yolunun tıkanma seviyesi tespit edilerek nedene göre farklı birçok ameliyat yöntemi kullanılmaktadır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde 9 Haziran 2014 tarihinde K.B.B. kliniği olarak böyle bir hastamıza ilk defa, aynı seansta yumuşak damak, dil kökü ve burun içindeki tıkanmaya neden olan patolojiler cerrahi olarak düzeltilmiştir. Hastamız ve eşi daha ameliyattan 3 gün geçmesine rağmen oldukça memnundur” dedi.
 
Ameliyat ile sağlığına kavuşan hasta Salih Çoban, “Ameliyat olmasaydım sürekli cihaz ile uyumak zorunda kalacaktım. Uyku laboratuarında yapılan testlerden sonra doktorumuz Murat Şahan, ilk defa Muğla’da böyle bir ameliyat gerçekleştirdi. Uyku Apnesi nedeniyle özellikle geceleri çok rahatsız oluyordum. Ameliyat sonrası çok rahat bir şekilde uykumu alabiliyorum” dedi.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.