Uydu sisteminde devrim!

Uydu sisteminde devrim!

Türkiye, uydu teknolojilerinde yatırım atağına geçti. Sorunsuz çalışan yerli uydu Göktürk-2'nin ardından şimdi de fırlatma teknolojisi için kollar sıvandı

Hazal Ateş'in haberi:

Askeri tesislerden stratejik yatırımlara her kadar alanda gözetleme yapan casus uydularına karşı uydu teknolojilerine yatırım yapan Türkiye, fırlatma teknolojisi için kolları sıvadı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, uydu sistemi yatırımlarında 10 yıllık plan yapıldığını belirterek, "İki gözlem uydusu fırlattık, sıra fırlatma teknolojilerinin yapımında.Yeni uydu sistemlerinde bir metrenin altındaki cisimlerin görüntüleri net olarak alınacak. Takım uydular bundan sonra fırlatılacak. 6-7 uydu birden çalıştığında bir tanesi mutlaka her zaman Türkiye'nin üzerinde olacak" dedi. Uydu sistemi çalışmaları konusunda da bilgi veren Bakan Ergün, Çin'in fırlattığı Göktürk-2 uydusunun kamera görüntüsü almadığını söyledi.

TAKIM UYDU FIRLATILACAK
Bakan Nihat Ergün, yeni uydu sistemlerinde bir metre altındaki cisimlerin görüntülerinin net olarak alınacağını belirtti. Türkiye'nin iki gözlem uydusu fırlattığını anlatan Bakan Ergün, "Şimdi haberleşme ve takım uydularına yöneldik. Sadece yapımını değil fırlatma teknolojilerinin yapımını da projelendirdik. Önümüzdeki 10 yılda bunları gerçekleştireceğiz. Artık Çin'e gitmeden Türkiye'den göndereceğiz" dedi.

GÖKTÜRK-1 SUYA DÜŞMEDİ
Göktürk-2'nin TAİ-TÜBİTAK ortaklığıyla yapıldığını anımsatan Bakan Ergün, Göktürk-1'in ise TAİ'nin bazı yabancı firmalarla yaptığı işbirliğiyle yürütüldüğünü belirtti. Bakan Ergün: "Bu yılın sonlarında ya da gelecek yılın başlarında Göktürk-1 tamamlanabilir. Proje suya düşmedi, devam ediyor" dedi.

BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR
Türkiye'nin uydu teknolojileri, istihbarat tehditleriyle sık sık gündeme geliyor. Güvenlik birimleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri de uydu teknolojilerine daha fazla yatırım yapılmasını istiyor. Uydular, elektro optik kameralarla 20 cm çözünürlükte görüntü alabiliyor.

Sabah