Üstün zekalı çocuklar yeteneğine göre eğitilmeli

Üstün zekalı çocuklar yeteneğine göre eğitilmeli

TÜZDEV Genel Başkanı Tekden, ailelerin üstün yetenekli çocuklarını kulaktan dolma bilgilerle psikiyatra götürüp hemen ilaca başlatmamaları için uyarıda bulundu.

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanı Kemal Tekden, üstün yetenekli çocukların psikiyatra götürülüp ilaca başlatılmaması gerektiğini belirterek, "Bu çocuklar, ilgi ve yeteneklerine göre uygun eğitim alabilirler ve yönlendirilebilirlerse büyük icatlar yapabilir, toplumsal faydalar sağlayabilirler, başarılı ve mutlu bir yaşam sürebilirler." dedi.

TÜZDEV'den yapılan açıklamaya göre, Tekden, Türkiye'deki üstün zekalı ve yetenekli çocukların tespit edilmesi, bu çocukların eğitimlerini sağlıklı şekilde sürdürmesini sağlamak amacıyla vakfın kurulduğunu belirterek, anne babaları, çocuklarının davranışlarını gözlemlemesi konusunda uyardı.

Üstün zekalı ve yetenekli çocukların yaşıtlarından önce yürüme, konuşma, sayı ve harfleri tanıma gibi özel alanlarda kendilerini fark ettireceğini ifade eden Tekden, bu çocukların akranlarından daha fazla sayıda kelimeyle konuştuğunu, duyduğunu çok iyi hatırlayan bir hafızaları olduğunu kaydetti.

Tekdan, "Bu çocuklar, uzayı, dinozorları, her şeyi merak eder, sorgularlar. 'Nasıl, niye?' diye sorarlar. Yabancı dile, ritme, müziğe aşırı tepki gösterip kolayca öğrenirler. Çok enerjiktirler." ifadelerini kullandı.

"Merakları giderilmeli"

Zeka ve yetenek testleriyle bu tür çocukların 2 yaşından itibaren tespit edilebileceğini dile getiren Kemal Tekden, keşfedilmedikleri takdirde bu tür çocukların büyük sorunlar yaşayabileceğini vurguladı.

Tekden, bu çocukların merak ve ilgileri tatmin edilmediğinde zararlı bireylere dahi dönüşebileceğini belirterek, "Bu çocuklar merakları giderilmezse ruhsal sorunlar yaşayabilir, kötü alışkanlıklar edinebilirler. Üstün zekalı ve yetenekli çocuklar dikkat eksikliği, hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, akran ilişkilerinde sorun yaşama gibi sıkıntılar yaşayabilir, içlerine kapanabilirler. Bu çocuklarımıza karşı çok anlayışlı davranmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

"Bu çocuklar çok zeki ama eğitemiyoruz"

Türkiye'deki üstün yetenekli oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu vurgulayan Kemal Tekden, bu çocukların ebeveynlerine, TÜZDEV'e gelerek test yaptırmaları ve uzmanlarla konuşup görüş almaları tavsiyesinde bulundu.

Tekden, Türkiye'nin en büyük eğitim sorununun eğitilemeyen zekiler olduğunu belirterek, "Bu çocuklar çok zeki ama eğitemiyoruz. Bununla ilgili çalışılmalı. Bu çocuklar, ilgi ve yeteneklerine uygun eğitim alabilir ve yönlendirilebilirlerse büyük icatlar yapabilir, toplumsal faydalar sağlayabilirler, başarılı ve mutlu bir yaşam sürebilirler." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.