Üstadın sofrasında her din, dil, ırk var

Üstadın sofrasında her din, dil, ırk var

Tarsus Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından ''Bediüzzaman ve Risali-i Nur'' paneli düzenlendi

Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Tuncay Yıldırır, paneli, Bediüzzaman Said Nursi'nin vefatının 52. yıldönümü dolayısıyla düzenlediklerini belirterek, ''Bediüzzaman Said Nursi'nin yaşadığı zaman dilimlerinde, toplumların karşı karşıya kaldığı sorunlara duyarsız kalmayıp sağlıklı bir toplumun oluşması için hayatını insanlığın ebedi kurtuluşu için çare aramaya adadığını kaydetti.

Bediüzzaman Said Nursi'nin ortaya koyduğu Risale-i Nur Külliyatı ile geleceğe ışık tuttuğunu ifade eden Yıldırır, şöyle devam etti:
''Risale-i Nur esrarı Kur'aniye'nin bir tercümanı olması münasebeti ile kaynağında azim, fedakarlık, ihlas, iman ve derin bir hikmet vardır. Bunu külliyatının her satırında görmek mümkündür. Onun fikirleri, din, dil ve ırk gözetmeksizin bütün insanlığı kucaklayan bir medeniyet algısının ürünüdür. Sadece kendi çağına değil, kendinden sonraki çağlara da ışık tuttuğunu görmekteyiz.''

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya da vakıf olarak, Bediüzzaman Said Nursi'nin görüşlerini tüm dünyada anlatmak ve tanıtmak için uluslararası konferanslar ve sempozyumlar düzenliklerini söyledi.

Kaya, şöyle konuştu:
''Bizlerin, gideceğimiz yeri ve oraya nasıl gideceğimizi öğrenmek ve doğru adrese gidebilmek için Bediüzzaman'ın fikirlerine görüşlerine ihtiyacımız var. Dünyanın birçok yerinde uluslararası toplantılara katıldık. Fikir ve düşünceleri tartışıldı. Gittiğimiz gördüğümüz çeşitli ülkelerde şahit olduk ki Bediüzzaman'nın kurmuş olduğu manevi sofrada çeşitli dinlerden, dillerden, ırklardan ve milletlerden insanlar birlikte ve beraber istifade ediyorlar. O bize ihlası, samimiyeti, himmeti, dünyanın bir misafirhane olduğunu anlatmıştır. O herkese ona karşı minnettarlık duyacağı bir şeyler vermiştir ve bırakmıştır. Çocuklara, gençlere, kadınlara, ihtiyarlara, hastalara, din ve mezhebi ne olursa olsun hayatlarına mana katacak izahatlar getirmiştir.''

Açış konuşmalarının ardından Kaya'nın yönettiği panele, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Duran, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Özgel ve Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli Dr. Niyazi Beki konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, Prof. Dr. Duran, ''Küreselleşen Dünya'da Bediüzzaman ve Risale-i Nur'un yeri ve önemi'', Doç. Dr. Özgel ''Risale-i Nur'un çağlara tutacağı ışık nedir-, Risale-i Nur nasıl bir tefsirdir-, Çağdaş tefsirler arasındaki yeri nedir-'', Doç. Dr. Beki ise ''Bediüzzaman'da dava şuuru'' başlıklı konularda bilgi verdi.

Panelin ardından konuşmacılara plaket verilmesiyle devam eden programda Bediüzzaman Said Nursi'nin yaşayan talebeleri Said Özdemir ve Mehmet Fırıncı katılımcılara anılarını anlattı.
Panele Tarsus Belediye Başkan Vekili Mustafa Kaplan, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, Tarsus Müftüsü Abdulkerim Akbaba ile çok sayıda davetli katıldı.

Beyaz Gazete

Bediüzzaman Said Nursi Etkinlikleri