Üsküp Fatihi'nin türbesi onarıldı

Üsküp Fatihi'nin türbesi onarıldı

Üsküp'ün fethinde ve sonrasında imarında önemli katkısı bulunan Gazi İshak Bey'in türbesi onarıldı

Yüzyıllar boyunca paşalara, beylere, erenlere memeleket olan Üsküp, birçok önemli şahsiyeti bugün de bağrında yaşatıyor. Makedonya'nın birçok farklı şehri gibi Üsküp'ün de dört bir yanı, şehre damgasını vurmuş zatların ebedi istirahatgahlarına ev sahipliği yapıyor.

Kuzey Haber Ajansı'nın haberine göre, kimi sessiz sedasız keşfedileceği günü beklerken, kimi asırlar sonra şekil değiştirerek zamana meydan okuyor. Üsküp'ün en önemli şahsiyetlerinden biri olan ve "Üsküp Fatihi" olarak da anılan İshak Bey'in türbesi de bu şanslı yapılardan biri.

Üsküp'ün fethinde ve sonrasında imarında büyük katkısı bulunan İshak Bey'in türbesi şehre hakim bir tepede bulunuyor. Bir tarafında Üsküp'ün en büyük camisi Sultan Murat Camii, diğer tarafında oğlu tarafından inşa ettirilen İsa Bey Camii yer alıyor. Geçtiğimiz yıla kadar bir harabe görünümünde olan türbe, 2014 yılı Nisan ayında çevre düzenlemesi ve yeniden inşa çalışmalarının tamamlanmasıyla bugünkü görünümüne kavuştu.

ŞEHRE BİR ÇOK ESER BIRAKTI

Tanınmış Osmanlı-Türk serhat muhafızlarından biri olan Gazi İshak Bey, Üsküp'ün ilk beylerbeyi olan Yiğit Paşa'nın oğludur. Balkan yarımadasında Osmanlı idaresinin yerleşmesi ve güçlenmesinde en fazla pay sahibi olan Gazi İshak Bey, Sultan İkinci Murat döneminde yaşamış ve görev yapmıştır. Babasının ölümünün ardından sultan tarafından şehrin ikinci beylerbeyi olarak atanır.

Gazi İshak Bey'in ölüm tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ancak Üsküp kadılığı'ndaki 1445 tarihli vakfiyesinde kendisinden merhum olarak bahsediliyor. Üsküp'te dini, ekonomik ve sosyal yaşamın gerekleri olan çok sayıda yapı inşa ettiren Gazi İshak Bey'in, Alaca Camii, Sulu Han, bedesten gibi günümüze kadar ulaşan pek çok eseri, bugün de Üsküp halkının günlük yaşamında hizmet veriyor.

Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.