Urfalıların vazgeçilmez tutkusu: Kahvaltıda ciğer

Urfalıların vazgeçilmez tutkusu: Kahvaltıda ciğer

Şanlıurfalıların kahvaltıda ciğere her geçen gün ilgisi artıyor.

Ciğer kebabı, şehri gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin iştahını kabartıyor. Şanlıurfa ile özdeşleşen ciğer kebabı, yüzyıllardan beri hâlâ aynı ilgiyi görüyor.

İştahları kabartan ciğer, birçok kültür ve medeniyetin uğrak yeri olmasıyla kendine özgü kültür ve yaşayış biçimine sahip olan kentin yemek kültüründe önemli bir yer alıyor.  Kahvaltının yanı sıra, öğle ve akşam yemeklerinde sofralardan eksik olmayan ciğer kebabı, mineral madde açısından çok faydalı çok zengin bir besin olma özelliğini de taşıyor. Harran Üniversitesi (HRÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, sağlıklı ve iyi beslenmiş bir hayvanın ciğerinin, hem mineral hem de A vitamini açısından insan vücuduna yararlı olduğunu anlatıyor. Bu bilimsel açıklama ciğere daha da anlam katıyor. Şanlıurfa’nın vazgeçilmez lezzeti haline gel ciğer kebabı, hele de geceleri bir başka tatlı oluyor. Hemen hemen her köşe başında bir ciğerci ile karşılaşmanın mümkün olduğu kadim kentte, kaldırımlara dizilmiş sehpa şeklindeki masalar etrafına konulmuş taburelerle otantik bir yapıya kavuşuyor. Sehpanın üzerindeki sepette duran küçük küçük soğanlar ilk başta bir anlam kazanmasa da ocaktan yeni inmiş ciğer kebabının tadına tat katıyor. Ancak iyi bir ciğerci ustasını bulmak en önemlisi. Çünkü ciğerin yapılışı da tadında önemli bir etken.

1992 yılından beri ciğercilik mesleğini sürdüren Aziz Kurtboğan, ciğer kebabı geleneğini 20 yıllık süre içerisinde özveri ve heyecanla sürdürdüğünü söylüyor. Kaliteli ciğer ile ilgili tüyolar da veren Kurtboğan, en lezzetli ciğerin kuzu ve koyunlara ait ciğer olduğunu ekliyor. Ciğerci Kurtboğan, Şanlıurfa’dan çeşitli illere ciğeri paketleyip gönderdiğini de ifade ediyor. Kurtboğan, “Sabah ezanından sonra başlayan ciğer servisimiz gece 12.00-01.00’e kadar sürüyor. İnsanlar, sevdiklerini, misafirlerini alıp ciğer yemeye geliyor.” diyor. Gelen yerli ve yabancı misafirleri çok beğendiğini sözlerine ekleyen Kurtboğan, ciğer kebabının Şanlıurfa’nın ana yemeği haline geldiğini ifade ediyor. Kurtboğan, ciğerin kentte tüketimi ile ilgili de şaşırtan istatistikler veriyor. Ramazan ayında günlük yaklaşık bir ton ciğerin tüketildiğinin altını çizen Kurtboğan, kentte yaklaşık 500 ciğercinin bulunduğunu aktarıyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.