Üretim, et ihtiyacını karşılamıyor

Üretim, et ihtiyacını karşılamıyor

Ülkemizdeki kırmızı et tüketimi dünya ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça düşük. Toplam üretim ve ithalat miktarları göz önüne alındığında ülkemizde kişi başı yıllık kırmızı et tüketimi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 12 kilogram.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük ise Türkiye’nin ihtiyacı kadar et üretemediğini, aynı zamanda maliyetlerin de oldukça yüksek olduğunu söylüyor. 2013 yılında beyaz et tüketiminin ise kişi başı 20 kilogram seviyesinde kaldığını belirtiyor.

İhtiyacımız olduğu kadar et üretemediğimizin bir gerçek olduğunu ve maliyetlerin de oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Yörük, “İhtiyacımız olduğu kadar et üretemediğimiz bir gerçek. Aynı zamanda da maliyetlerimiz de oldukça yüksek. Hayvansal proteinde istikrarı yakalamak, kişi başına et tüketimini artırmak için bazı önlemler alınması gerekiyor. Örneğin Almanya’da diğer et ürünleri haricinde kişi başına kırmızı et tüketimi 16 kilogram. Bizim ülkemizde ise kişi başına kırmızı et tüketimimizin yaklaşık 12 kilogram olduğu değerlendirilmektedir. 2013 yılındaki verilere göre beyaz et tüketimi ise kişi başı 20 kilogramdır.’’ ifadelerini kullandı. Ülkemizde kırmızı et tüketiminin, dünya ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu vurgulayan Yörük, “Kırmızı et tüketimi diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça düşük. Bunun sebebi; arz eksikliği ve yüksek maliyetler sonucu oluşan yüksek fiyatlar, halkımızın kırmızı et yerine daha ucuz olan beyaz et tüketimine yönelmesine sebep olmakta ve kırmızı et tüketimi artırılamamaktadır. Ülkemizde kırmızı et tüketimi yeterli değildir.” diye konuştu.

 Et talebini ve tüketimini etkileyen birçok faktörler bulunduğunu söyleyen Yörük, “Ülke nüfusu hızlı bir şekilde artarken, beslenme için kullanılan kaynakların da aynı şekilde artırılması, verimli bir düzeye getirilmesi ve değerlendirilmesi bir zorunluluk. İşletme ölçeklerinin büyüklüğü kırmızı et üretiminde verimlilik artırıcı uygulamaların gerçekleştirilmesine imkân sağlıyor. Büyük işletme sayısının fazla olması hayvancılık sektöründe genel itibarıyla birim maliyetlerin azaltılması, doğru yem kullanımı, hayvan bakımının etkin biçimde yapılması ve etçi ırkların yetiştirilmesine imkân tanımakta ve bunların sonucu olarak kişi başına et tüketiminin artmasını beraberinde getirmektedir.’’ dedi.

zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.