Ürdün vatandaşını öldüren İsrail resmen özür diledi

Ürdün vatandaşını öldüren İsrail resmen özür diledi

İsrail Cumhurbaşkanı, Ürdün Kralı ile görüştü. İsrail, Peres'in taziyelerini ilettiğini açıklarken; Ürdün, görüşmede "resmen özür dilendiğini" duyurdu.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, El-Kerame Sınır Kapısı'nda bir Ürdünlü yargıcın İsrail askerleri tarafından öldürülmesi nedeniyle Ürdün Kralı Abdullah'la görüştü.

İsrail Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Peres, Ürdün Kralı Abdullah'ı arayarak, Ürdünlü yargıç Raid Alaaddin Zueytir için taziyelerini iletti" denildi.

Açıklamada, Peres'in "İsrail devleti adına Haşimi Krallığı vatandaşlarına, 10 Mart'ta Kral Hüseyin köprüsünde öldürülen yargıç Zueytir için en derin taziyelerimi ifade ediyorum. İsrail devletinin Cumhurbaşkanı olarak, yakınını kaybeden kederli ailesine acımı iletiyor ve acılarını paylaşıyorum" ifadesine yer verildi.

İsrail yönetiminin, olayın soruşturulması için ortak araştırma ekibi oluşturulmasını kabul ettiği belirtilen açıklamada, Peres'in şu sözleri aktarıldı:

"İsrail ve Filistinliler arasında barışı başarabilmeyi ve iki devletli çözüm üzerine barışın önemini konuştuk. Daha sonra bölge insanının refah ve mutluluğu için Ortadoğu'da akan kanın acil olarak sona ulaşmasının ihtiyacı üzerinde durduk. Barış ve komşularıyla işbirliği, İsrail'in en büyük umudu. İki ülke arasındaki barış anlaşması ve ilişkilerimiz çok önemli. Kral, liderlik vizyonu olan ve Ürdün onun liderliğinde Ortadoğu'da barış ve istikrar için anahtar bir role sahip."

"İsrail, resmen özür diledi"

Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise Peres'in Kral Abdullah'ı arayarak yargıç Zueytir'in İsrail askeri tarafından öldürülmesinden dolayı "resmen özür dilediği" ifade edildi. Açıklamada ayrıca "İsrail tarafının, Zueytir'in öldürülmesi üzerine başlatılan soruşturmaya destek verdiği ve Ürdünlünün ölümünden pişmanlık duyulduğunun iletildiği" kaydedildi.

Başkent Amman'da hakim olarak görev yapan Ürdünlü Raid Alaaddin Zueytir, geçen hafta El-Kerame Sınır Kapısı'nda yaşanan tartışma sırasında, İsrail askerinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmişti.

Ürdün Temsilciler Meclisi, Zueytir'in öldürülmesi üzerine İsrail'in Amman büyükelçisini sınır dışı etmeyi, İsrail vatandaşını öldürmek ve yaralamaktan hapis yatan Ürdünlü Ahmed ed-Dekamsi'nin serbest bırakılması kararı almış ancak Ürdün hükümeti tarafından bu karara yanıt verilmemişti. Temsilciler meclisinin kararlarının kanunlaşması için bakanlar kurulu ve kral tarafından onaylanması gerekiyor.

Ürdün, Ortadoğu'da İsrail'le barış anlaşması yapmış 2 Arap ülkesinden biri. Anlaşma yapan diğer ülke ise Mısır.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.