Unutkanlık check-up’ı ile alzheimer’ı erken teşhis edin!

Unutkanlık check-up’ı ile alzheimer’ı erken teşhis edin!

Türkiye’de 450 bin alzheimer hastası olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Esra Mıhçıoğlu, alzheimer’ın 50 yaşında başladığını söyledi. 10 yıl öncesinde hastalığın küçük unutkanlıklarla kendisini göstermeye başladığını belirten Mıhçıoğlu, erken tanı i

Son zamanlarda unutuyorum diyerek gelen hasta sayısının yüzde 60 oranında arttığını belirten Mıhçıoğlu, “Unutkanlık yani alzheimer 65 veya 80 yaş hastalığı olarak biliniyor. Oysa alzheimer ilk belirtilerini 10-15 yıl öncesinden göstermeye başlıyor.” diye konuştu.

Bireylerde alzheimer başlangıcı olup olmadığını anlamak amacıyla yapılan unutkanlık check-up’ı hakkında bilgi veren Mıhçıoğlu, “55-65 yaş gruplarına bellek check-up’ı yapıyoruz. Unutkanlığının neden kaynaklandığını inceliyoruz. Kişileri beyin MR’ından psikolojik teste kadar birçok aşamadan geçiriyoruz.” ifadesini kullandı. Kişilerdeki unutkanlığın diyet ve zihinsel-fiziksel aktivitelerle kontrol altına alındığını aktaran Mıhçıoğlu, alzheimer hastasının bu şekilde günlük hayatlarını geri kazandıklarını kaydetti. Erken teşhisin hayat kurtardığını kaydeden Mıhçıoğlu, “İnsanlar kendilerinde unutmanın başladığı an tetkiklerini yaptırarak erken yaşta var olan risklerin önüne geçebilir.” açıklamasını yaptı. Bu tip hastalıkların yakın çevre tarafından fark edilemediğini vurgulayan Mıhçıoğlu, her bellek kaybının alzheimer olmadığını dile getirdi. Mıhçıoğlu, “Son zamanlarda her unutkanlığı olan kişi ‘Ben alzheimer mıyım?’ diye geliyor. Oysa her unutkanlık bu değildir. Şeker veya hipertansiyon hastalarında da unutkanlık olabiliyor.” açıklamasını yaptı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.