Üniversiteye girişte sınav sistemi değişiyor

Üniversiteye girişte sınav sistemi değişiyor

Bugüne kadar büyük oranda dershane bazlı hazırlanan üniversiteye giriş sınavı sorularına okullardaki öğretmenlerin eli değecek, okul ve öğretmen bazlı bir sistem hayata geçirilecek.

Bu yıl iki milyon civarında öğrencinin girdiği üniversiteye giriş sınavındaki yapılması planlanan rötuşlar için ilk hamle geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yaptığı anlaşmayla, üniversiteye giriş sınavında sorulan sorulara bakanlığa bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerin eli değecek. Buna göre, mevcut durumda akademisyenlerin yer aldığı üniversiteye giriş sınavı soruları hazırlama komisyonunda bundan böyle okullardaki deneyimli ve branşında kendini ispatlamış öğretmenler de görev yapacak. Bu sayede tıpkı ortaokuldan liseye geçiş sınavı TEOG'da olduğu gibi üniversite sınavının da müfredat, okul ve öğretmen bazlı olması sağlanmış olacak. Bu uygulamayla birlikte 'dershane' ve 'özel ders' gibi okullara alternatif yöntemlere ihtiyaç duyulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Öte yandan üniversiteye giriş sınavına başvuran aday sayısının iki milyonu aşmasının ardından bu sayının önümüzdeki yıl çok daha artacağı öğrenildi. 4+4+4 12 yıllık kademeli ve zorunlu eğitim sistemi sebebiyle, üç yıldır geçmiş yıllardaki gibi mezun veren liseler sistemin dördüncü yılı olan 2016'da neredeyse bugünkünden iki kat daha fazla mezun verecek. 2016 yılında liseden mezun olacak öğrenci sayısının 1 milyon 200 bine ulaşması bekleniyor. Böylece daha fazla sayıda ortaöğretim mezununun üniversite giriş sistemine başvuracağı dikkate alındığında, yükseköğretime olan talebin daha fazla artacağı ve üniversiteye girişin daha da zorlaşacağı tahmin ediliyor.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.