Üniversiteli mucitlerden ilginç projeler

Üniversiteli mucitlerden ilginç projeler

Gaziantep Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından 'Sıra sende göster kendini' adıyla düzenlenen girişimcilik proje yarışmasında üniversiteli mucitler, hazırladıkları birbirinden ilginç projeleri sergiledi.

5 dalda, 87 projenin değerlendirildiği etkinlikte Gaziantep Üniversitesi öğrenci ve araştırma görevlilerinin diploma projeleri, yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yanı sıra girişimcilik fikirleri, araştırma, geliştirme, ticarileştirme ve inovasyon projeleri ile Toplumsal Duyarlılık Projeleri tanıtıldı. Koordinasyonu Teknoloji Transfer Ofisi'nin gerçekleştirdiği projelerin sunumunun yapıldığı etkinlikte konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Teknoloji Transfer Ofisi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği etkinlikte birbirinden ilginç ve topluma değer katacak projelerin yer aldığını söyledi. Rektör Coşkun, "Geçtiğimiz yıl 50 proje değerlendirmeye katılmıştı. Bu yıl sayı 87'ye yükseldi. Yani, proje sayımız giderek artıyor. Son derece ölçülü, hayata geçirilebilir, uygulanabilir projeler. Ben gençleri bu şekilde görmekten çok memnunum. Çünkü biz gençlerin kuru kuru bir tahsil yapmasından ziyade; inovatif dediğimiz yenilikçi ürünlere dönüşebilecek fikirleri de üretmelerini bekliyoruz. Etkinlik bu anlamda çok güzel bir pazar oldu. Bundan sonra artık her şey bir başka güzel olacak. Otomat makinesi, trafik ışıkları, desibel ölçer, otoparkta görev yapacak insansız vale gibi çok güzel projeler var. Hep söylüyoruz: Fikri olan beri gelsin. Şimdi daha çok beri gelsin ki biz onları hayata geçirelim" dedi.

'İNSANSIZ OTOPARK'

Etkinliği ziyaret edenler, projeleri ayrı ayrı değerlendirirken, insansız olarak araç park etme imkanı sağlayan prototip sistem büyük beğeni topladı. Sürücülerin park yeri aramaktan kurtulmasının hedeflendiği projede, sistem, teslim edilen aracı uygun bir yere park ettikten sonra sürücüsüne aracın tekrar teslimi için barkod veriyor. Aracını almak isteyen sürücüler, barkodu okutarak asansör sistemiyle park edilen aracını tekrar bıraktığı yerden alabiliyor.

'AKILLI TRAFİK IŞIKLARI'

Etkinlikte tanıtım gösterisi ilgiyle izlenen akıllı trafik ışıkları ise kırmızı ışıkta araç birikmesi ve gereksiz beklemeyi önlüyor. Sistem, otomatik olarak ışıkta bekleyen araç sayısını belirleyip ona göre geçiş süresini ayarlıyor. Böylelikle hem bekleyen araç sayısı daha kısa sürede eritilmiş, hem de gereksiz yere yanan yeşil ışık süresinin yanış süresini kısaltarak kırmızı ışıkta bekleyenlerin daha erkenden geçmelerine imkan sağlıyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.