Üniversiteler yetersizlikten proje üretemiyor

Üniversiteler yetersizlikten proje üretemiyor

Bir yandan üniversiteler kaynak yetersizliği nedeniyle bilimsel proje üretemediklerinden dert yanarken bir yandan da destekleyecek proje bulunamıyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, üniversite teknoparklarının da gayrimenkul işletmeciliğine döndüğünü söyledi

YÖK sonrası üniversitelerin araştırma odaklı değil, liseden sonra çocukların gittiği bir sonraki mektebi idare eden kurumlar haline geldiğini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, "Buna rağmen üniversitedeki hocalarımız büyük bir fedakarlık ve çabayla araştırma faaliyetlerinde bulunmuşlar. Devletimiz de bu araştırma faaliyetlerini TÜBİTAK üzerinden cömertçe fonluyor. Fakat ortada bir problem var. AR-GE'ye yaklaşık olarak yedi milyar dolar ayrılıyor. Bakıyoruz hala istediğimiz sonucu elde edemiyoruz" dedi.

Bakanlığın üniversite mezunlarına sağladığı tekno-gelişim sermaye desteği projesi kapsamında 550 projeye 100 bin TL verecek kaynak olduğunu belirten Prof. Dr. Kavranoğlu, geçen yıl destek olabilecek 270 proje bulduklarını söyledi. Prof. Dr. Kavranoğlu, "Türkiye'deki 180 üniversitenin mezunlarının 550 proje çıkaramaması Türkiye için çok vahim bir durum. Para var, proje yok. Aslında parayla çözülecek bir problem değil, sisteme dair problem bulunuyor" dedi.

Üniversiteler ölçülmeli

Bütün üniversitelerin bir yönden ölçülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, girişimcilik ve yenilikçilik üniversite endeksinin bu nedenle konulduğunu belirterek, "Bir üniversitenin diğerlerine göre ne durumda olduğunu kamuoyunun, öğrencilerin, hocaların görmesi için bir değerlendirme metodudur bu. Biz üniversitelerin yaptığı araştırmayı, akademik katkılarını değerlendiriyoruz ve notlandırıyoruz. Bunun sonucuna göre üniversitelerin kendi seviyelerini kontrol edip, eksik yanlarını düzeltmelerini istiyoruz" dedi.

milliyet 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.