Üniversitede tasavvuf

Üniversitede tasavvuf

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde ikici dönem tasavvuf dersleri başlıyor. Farklı meslek ve yaş gruplarından isteyen herkesin katılabileceği programı Prof. Dr. Elif Erhan anlattı.

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nün ilk hedeflerinden biri Ahlâk-ı Muhammediyi anlatmak ve yaymak. Tasavvuf alanına ilgi duyan ancak lisansüstü eğitim yapma imkânı bulunmayan birçok kişi için üniversitelerde çalacak bir kapı bulunmuyor. İyi eğitim sahibi, iş dünyasının ve sosyal alanın farklı katmanlarından, çeşitli yaş gruplarından, geniş bilgi ve deneyime sahip pek çok kişi tasavvuf alanında sistemli ve doyurucu bilgiye ulaşmak istiyor. İşte enstitüsü de bu programla tasavvufla ilgili bu beklenti ve ihtiyacına cevap veriyor. 

Bu programlar çerçevesinde katılımcılar üniversite ortamında, alanında uzman kişiler tarafından sistemli ve derinlemesine bilgiye ulaşacak. 

HOŞGÖRÜ SAHİBİ

Tasavvuf öğrenen insan öğrendiklerini hayatına geçirebilir, uygulayabilirse güzel ahlâk sahibi olur. Tasavvufta buna “hâl etmek” denir. Güzel ahlâk sahibi insan görev ve sorumluluklarının bilincinde olur. Karşısındakini anlar, hakkına saygı gösterir. Başına gelen hadiseler karşısında kendisini dünyanın merkezi olarak görmez, kendisinden daha zor durumda olan kişileri düşünür. Ayrımcılık yapmaz. Hoşgörü sahibidir. Yalnızca insanlara değil, hayvanlara, bitkilere ve yaşamın tüm unsurlarına hürmet besler. Yaratılanı Yaratandan ötürü sever. Güzel ahlâklı insan daima huzurdadır ve mutludur. Böyle bir insan da etrafına da huzur ve mutluluk verir. 

KEŞFETME FIRSATI

Program kapsamında tasavvufta insan telakkisi, tasavvufun mahiyeti, tasavvuf metafiziğinde Allah– insan-âlem ilişkisi ve temel tasavvuf kavramları ele alınıyor. Tasavvufun ortaya çıkışı ve erken dönem mutasavvıflarından başlanarak Osmanlı dönemi ve sonraki döneme ilişkin olayların ve temel şahsiyetlerin konu alındığı genel bir tarihi panorama sunulacak. İlgili ders kapsamında tasavvuf literatürünün en çok yankı uyandıran, en etkili eserleri örnek metinlerle ve yazarlarının hayatları ekseninde ele alınacak. Her bir eser, tarihsel bir bağlama oturtulup kendisinden önceki dönem ve sonrasıyla ilişkili olarak incelenecek. Bunun yanı sıra tasavvufun diğer bilimlerle ilişkisi ve güncel konularla birlikte ele alınacak. Böylece katılımcılar tasavvufun yaşamın tüm alanlarına nüfuz etmiş olan yönlerini keşfetme fırsatı bulacak.  

İYİ İNSAN OLMAK

İleriyi görme becerisi ve işini iyi yapmak aynı zamanda yaşadığı toplumu var eden değerlerden, köklerinden güç almakla ve kültürünü tanımaktan geçer. Enstitü aynı zamanda bu değerlerin farklı sorun alanlarında ‘nasıl çözüm önerileri sunulabileceği’ sorusuna cevap arayacaktır. Modern toplumun kalbinde yatan hastalıklara çözüm yolları bu alandadır. Çatışma alanlarının daha serinkanlı biçimde tartışılması ve konuşulması bu alanın derinliğinden devşirilecek zengin iletişim imkânlarıyla mümkündür. ‘İyi insan olmak, iyi uzman olmaktan değersiz değildir’ ilkesi ile ahlaki değerler eğitimi de veren Üsküdar Üniversitesi, ‘İşini iyi yapmak, çok çalışmak, yenilikçi ve vizyon sahibi olmaktır’ yaklaşımıyla hareket ediyor. Bu yaklaşımlarla eğitim faaliyetlerini yürüten üniversite, öğrencilerinin sadece meslek sahibi olmasını değil, aynı zamanda karakter sahibi ve iyi insani değerlere sahip, ahlaklı bireyler olmasını sağlamayı da amaçlıyor.

Akşam 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.