Üniversite Sınavı Kalkacak mı? Sınavsız Geçiş Sistemi nasıl olacak?

Üniversite Sınavı Kalkacak mı? Sınavsız Geçiş Sistemi nasıl olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) yeni bir sistem üzerine çalışmaya başladığını duyurdu. Bu kapsamda artık YGS ve LYS Sınavlarının tamamen kalkması bekleniyor. Yerine ise Sınavsız Geçiş Sistemi düşünülüyor. Peki nasıl olacak?

Üniversite Sınavları kalkıyor mu? Üniversitelere Sınavsız mı girilecek? YGS Kalkıyor mu? LYS Kalkıyor mu? gibi sorular bu sabah itibari ile gündeme bomba gibi düşmüş durumda. Liselerin son sınıflarında okuyan veya son sınıfına yaklaşmış Milyonlarca öğrenci bu sabaha bir süpriz ile uyandı. Lise öğreniminden, Üniversite öğrenimine adım atmayı sağlayan YGS ve LYS sınavlarının kaldırabileceği haberleri bu sabah itibari ile sıkça konuşuluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK, bu sabah yayınladıkları duyuru ile Üniversite Sınavlarının yerine, Sınavsız Geçiş Sistemi adlı bir sistem üzerine çalışıldığını duyurdu. Bu çalışmanın 2017'de bitmesi, 2018 yılında da uygulanması konuşuluyor.

Sınavsız Geçiş Sistemi nasıl olacak?

Eğer bu çalışma 2018 yılında uygulanmaya başlanırsa, Liselere de aynı ilköğretim'de olduğu gibi TEOG benzeri bir sistemin gelmesi bekleniyor. Bu da her sene Lise öğrencilerine bir sınav yapılması anlamına geliyor. Ayrıca Lise öğrencilerinin Üniversite'ye geçişinde artık diploma notları da etkili olacak.

TEOG benzeri Lise'lere uygulanacak sınavların açık uçlu sorular ile yapılması planlıyor.

Öğrencilerin bu sınavlarda aldıkları notlar ile Diploma puanlarına göre yerleşebilecekleri sınav dışında, iki yıllık ön lisans programlarına YGS ile yerleşen öğrenciler için de diploma notlarına göre bir liste hazırlanması planlanıyor. Yani bir öğrenci, diploma notu ile iki yıllık üniversite seçebilir. Eğer seçmek istemezse LYS'ye girebilir. Bu sistemin 4 yıllık Lisans bölümlerinde de uygulanması bekleniyor.

Mezun öğrenciler için LYS bir süre daha kalkmayacak. Yüksek puanlı lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar, bu sınava girmek için başvuruda bulunacak. Meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarında özel kontenjan ayrılması için de çalışma yapılıyor.
Geçmiş yıllarda mezun olanlar da yeni sistemde diploma puanlarıyla önlisans ve bazı lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Mezunlar da liseden yeni mezun olan öğrenciler gibi LYS’ye girebilecek.

Risalehaber- Haber 7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.