Üniversite öğrencileri 'hava aracı ile hızlı ilaç teslimi' projesi geliştirdi

Üniversite öğrencileri 'hava aracı ile hızlı ilaç teslimi' projesi geliştirdi

Anadolu Üniversitesi öğrencileri Ahmet Said Eyigün ve Kadir Çelik, "Havadan Paraşütle Ürün Bırakan İnsansız Hava Aracı" geliştirdi.

Risale Haber-Haber Merkezi

"Hafif Malzeme Taşımacılığında Kullanılan, Havadan Paraşütle Ürün Bırakan İnsansız Hava Aracı" adlı projenin başlıca hedefi dağlık bölgelere veya karayolu araçlarının rahat ve hızlı ulaşım sağlayamadığı bölgelere ilaç yetiştirmek. 

Anadolu Üniversitesi mühendislik fakültesinden Ahmet Said Eyigün projeyi şöyle anlattı:

"Karayolu veya yaya yolu ulaşımının zor olduğu bölgelerin ulaşım problemleri, ayrıca yoğun şehir ve insan trafiğinden kaynaklı ulaşım ve posta-servis işlemlerinin gecikmesi ulaştırma sistemlerinde yenilikçi çözümleri gerekli kılmaktadır. Bu projede, konumu tespit edilmiş acil durum bölgelerine (ilk yardım, çığ bölgeleri vb.) insansız bir hava aracı sayesinde hızlı ulaşım sağlanacaktır ve bu sayede ilk yardım ürünleri, ilaç  vb. ürünler adreslere daha kısa sürede teslim edilebilecektir.

"Hızlı ulaşım gereken konumlara acil yardım malzemeleri, su, müdahale ekipmanları, ilaç gıda vb. ürünlerin ulaştırılması sağlanacak ve paraşütlü Air Drop sistemi sayesine insansız hava aracı hiç iniş yapmadan malzemelerin ulaştırılmasını sağlayacaktır."

"Şeker hastalığı gibi acil ilaç kullanması gereken hastaların bulunduğu bölgelere çok hızlı şekilde ulaşabilen, işletme maliyeti düşük, kurye gerektirmeyen, bilgisayardan çizilmiş olan yörüngeye göre hareket eden ve istenilen yerde ürünü bırakan bir insansız hava aracı tasarladık. 1 metre boyunda, 1.5 kg ağırlığındaki aracımız üzerindeki GPS sayesinde konumunu bilgisayara aktarmaktadır ve dijital harita üzerinden çizilen yörüngede hareket etmektedir. İhtiyaç duyulan bölgeye ulaştığında taşıdığı yükü bırakmakta  ve yük paraşüt yardımıyla istenilen bölgeye ulaşmaktadır.

Yine Anadolu Üniversitesi Havacılık Elektrik Elektroniği bölümü öğrencisi Kadir Çelik ise şunları söyledi:

"Acil durumlara erken müdahale edememekten veya ilaç ulaştırılması gereken noktalara zamanında ilaç yetiştirilememekten kaynaklı can kayıpları büyük problem teşkil etmektedir. Bu can ve mal kayıplarının önüne geçmek için acil durum bölgelerine erken ulaşım gereklidir. Bununla birlikte şehir içi online alışveriş ve fastfood ürünlerinin ulaştırılması, yoğun şehir trafiğinde gittikçe zorlaşmaktadır. Bu problemin önüne insansız hava aracımız sayesinde geçilecektir. Bu konudaki hipotezimizin tecessüm etmiş hali olarak bir insansız hava aracı tasarladık ve test uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdik.

Yerden ve lastik tekerlekli araçlarla veya yaya yoluyla hızlı müdahale veya ulaşımın mümkün olmadığı bölgelere ulaşmanın daha kolay yolunu sağlamak için havadan müdahale-ulaşım yöntemi tercih edilmiştir. Havadan ulaşım için yaptığımız projede insansız hava aracına otomatik pilot kontrolü ile yüklenen görevler gerçekleştirilerek bölgelere müdahale edilecektir.

Proje hızlı müdahale edilmesi veya hızlı ulaşılması gereken bölgelere etkili ulaşım sağlayacaktır. Ambulans veya itfaiye gibi lastik tekerlekli araçların veya yayaların ulaşım problemi çektiği veya hızlı ulaşımda problem yaşadığı bölgelere ulaşarak etkili bir sistem sağlayacaktır. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum