UNICEF uyardı: Suriye'de bir kuşak kayboluyor

UNICEF uyardı: Suriye'de bir kuşak kayboluyor

Suriye'deki savaş beşinci yılına yaklaşırken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), uluslararası toplumun gerekli önlemleri almaması durumunda Suriyeli mülteci çocukların kayıp kuşak olma riskiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti.

Sputnik'e konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle "Bugün uluslararası toplumun desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Gerekli destek alamamaları durumunda kayıp kuşak olma riskiyle karşı karşıya olan bu çocuklara yardım için seferber olabileceğimizi umuyorum. Suriyeli çocukların kayıp kuşak haline gelmesinin bedeli hem Suriye hem bölge hem de dünya için ağır olur" dedi.

1014197846.jpg

Suriye'de süren savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek durumunda kalan 4 milyon civarındaki Suriyeli'den resmi rakamlara göre 1.7 milyon civarı Türkiye'de yaşamını sürdürüyor. UNICEF verilerine göre Türkiye'deki 1.7 milyon Suriyeli'nin 900 binini çocuklar oluşturuyor. Okul çağında bulunan çocukların sayısı ise 600 bin. Okul çağındaki 600 bin çocuğun 400 bini ise eğitim imkanına ulaşamıyor. UNICEF, kamplarda yaşayan çocukların tamamına yakınının okula gidebildiğini ancak kamp dışına yaşayanların eğitime katılım oranının çok düşük seviyelerde kaldığına dikkat çekiyor.

'TÜRKİYE'NİN ÇABALARI TEK BAŞINA YETERSİZ'

UNICEF Türkiye Temsilcisi Duamelle, Suriye'deki çatışmaların beşinci yılına yaklaştığını ve kısa vadede bir çözümün ufukta görünmediğini ifade ederken Suriye'de bir kayıp kuşağın olmasını önlemek içi "Kayıp Kuşak Olmasın" adlı bir girişimin başlatıldığını ve çocukların korunması, eğitime erişimi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Duamelle Türkiye'de hükümetin Suriyeli çocuklar konusunda takdire değer çabalar sarf ettiğini, ancak Türkiye'nin bu çalışmaları tek başına yürütmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak uluslararası destek ve yardım çağrısı yaptı. Duamelle, şöyle konuştu:

1014348527.jpg

"Türk hükümeti bu konuda fazlasıyla çaba sarf ediyor ancak bu konu sadece Türk hükümetine bırakılmamalı. Türk yetkililer uluslararası toplumun desteğini isteme konusunda çok açık oldu, UNICEF de bu konuda Türk hükümetiyle aynı fikirde. Biz de uluslararası toplumdaki paydaşlarımızla ve Türk hükümetiyle Suriyeli çocuklar için daha fazla kaynak seferber edilmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz."

'ULUSLARARASI DESTEĞE İHTİYAÇ VAR'

Suriyeli çocukların çalıştırılması ve sokaklarda dilendirilmesi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Duamelle, "İster Suriyeli, ister Türk ister Iraklı olsun, çocukların yeri sokaklar değildir. Çocuklar ailesiyle birlikte olmalıdır, okul çağına gelmişse okulda olmalıdır. Çocuklar atölyelerde çalışmamalı, sokaklarda dilenmemelidir. Bunlar, üzerine gidilmesi gereken en temel meseleler ve bunun için de uluslararası toplumun desteğine ve dayanışmasına her zamankinden fazla ihtiyaç var" dedi.

1016304996.jpg

Çocuklara ve gençlere eğitim fırsatlarının sunulmasının bu sorunların çözümüne büyük ölçüde hitap edeceğini söyleyen Duamelle, "İşgücüne katılan, sokaklarda dilenen çocuklar için uygulanabilir çareler sunarsanız aileleri de onlar için en iyi seçeneği tercih edeceklerdir. Bu yüzden ailelere ve çocuklara bu tür desteğin sağlanması ve sunulması büyük önem taşıyor" dedi.
Türkiye'deki Suriyeli çocukların Türk okullarına gidip Türk müfredatına göre eğitim alabildiğini, bazı okullarda Suriyeli çocuklar için Suriye müfredatına göre ikili öğretim yapıldığını, bazı yerlerde ise Suriyeli çocuklar için geçici eğitim merkezleri kurulduğunu kaydeden Duamelle, "Bunlar yeterli mi, tabii ki yeterli değil. Bu girişimler çoğaltılmalı. Fakat bunlar ancak uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasıyla yapılabilir" diye konuştu.

sputniknews

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.