UNESCO'dan Samarra'nın korunmasına destek

UNESCO'dan Samarra'nın korunmasına destek

UNESCO, Irak'taki antik kent Samarra'nın korunması ve işletilmesine destek verecek.

UNESCO, Irak'ın Samarra Antik Kenti'nin korunması ve işletilmesine destek sağlayacak.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve Irak Devlet Bakanı Ahmed Abdullah Abed arasında, 2007'den bu yana Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan antik kentin korunması ve işletilmesine ilişkin anlaşma imzalandı.

Anlaşmayla, ilk olarak antik kentteki tarihi cami ve Malwiyah minaresi onarılacak. Anlaşmada, antik kentte 18 aylık onarım ve yeniden düzenleme çalışması öngörülüyor. 
Proje kapsamında 850 bin dolar harcanacak.  

Samarra'nın işletilmesi, yönetilmesi, arkeologların eğitimi, teknik ve altyapı çalışmaları da proje kapsamında yer alıyor.

Antik kentte görevli mühendis, mimar ve teknik elemanların eğitiminin hedeflendiği projede, bölge halkının, antik kentin tarihi önemi ve dünya kültür mirası açısından taşıdığı değer konusunda aydınlatılması ve bilgilendirilmesi de öngörülüyor.

Bağdat'a 125 kilometre uzaktaki Samarra Antik Kenti, 836 yılında Abbasi ordusundaki Türki Memlük birlikleri için kurulmuştu. Abbasi İmparatorluğu'nun uzun yıllar başkenti olan Samarra, 9. yüzyılda İslam dünyasının önemli merkezi haline gelmişti. Spiral şeklindeki minaresiyle ünlü Büyük Samarra Camisi, mimari açıdan dünyanın önemli tarihi eserleri arasında gösteriliyor.

Kaynak: AA
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.