UNESCO listesindeki Göbeklitepe’nin acil ihtiyacı var!

UNESCO listesindeki Göbeklitepe’nin acil ihtiyacı var!

12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe’nin lavabo ihtiyacı bulunuyor.

Prosedürün zorluğuna değinen Şanlıurfa İl Kültür Turizm Müdürü Aydın Arslan, “Elektrik hattının çekilmesi için bile günlerce yazışmalar sürüyor.” diyor. ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin de “Devlet oraya su götüremiyorsa yazık.” ifadelerini kullanıyor.

Yaklaşık 20 yıldır kazı yapılan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor. 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınak merkezi olan Göbeklitepe’nin dünya turizmine yön vermesi bekleniyor. Bölgenin ise küçük bir problemi var. Turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tuvalet-lavabo bulunmuyor. Bu basit eksiklik, devletin tüm kurum müdürlerinin bulunduğu koordinasyon toplantısında adeta krize yol açtı. Geçici de olsa bir tuvaletin yapılmasına karar verilmesine rağmen henüz bir adım atılmadı. Geçtiğimiz yıllarda İl Özel İdaresi tarafından yapılan sosyal donatılar alanı ise hizmete giremedi. Göbeklitepe’ye uygulanan prosedürün zorluğuna dikkat çeken Kültür Turizm İl Müdürü Aydın Arslan, “Elektrik hattının çekilmesi için bile günlerce yazışmalar sürüyor.” diyor. Özel İdare tarafından yapılan sosyal donatı alanının geçici de olsa açılması için bilet gişelerinin düzenlenmesi gerektiğine değinen Arslan, “Oraya bir görevlinin atanması lazım. Sosyal donatı alanı devreye girmeden tuvaletin açılması sıkıntı olabilir. Sosyal donatı projesi devam ediyor. Yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

İşlerin yavaş ilerlemesine sitem eden Şanlıurfa Turizm Geliştirme Derneği Başkanı Rahime Yaşar, “Ne zaman bir işi sorsak ‘ihale aşamasında’ deniliyor. Bizde ihale aşaması bir türlü bitmiyor ki!” yorumunu yapıyor. Yaşar, şöyle devam ediyor: “Bu sadece Göbeklitepe sorunu değil, Urfa’nın her yanı aynı şekilde. Gelen turistleri bir yere götürünce yarım saatte geri getirmek durumunda kalıyoruz. Biz bir turisti 3 gün kentte tutabilirsek kentin büyük ölçüde sorunları çözülür.” Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Turizm Platformu Başkanı Asuman Yazmacı da, “Bizim turistleri başka bir yere yönlendirme şansımız yok. Bu kadar önemli bir mekan için lavabo olmazsa olmaz. Bir sosyal donatı alanı yapılmış, ancak elverişli değil.” diye konuşuyor.

Su sorununa tankerli çözüm!

Göbeklitepe, turizm sezonuna girildiği ve ziyaretçi akınına uğradığı bugünlerde hâlâ gerekli tesislere sahip değil. ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, “Devlet oraya su götüremiyorsa yazık. Devlet gönderemiyorsa biz gönderelim. Valinin personel görevlendirmesi durumunda konuyu biz çözeriz. Yeter ki sıkıntı giderilsin.” diyor. Göbeklitepe’deki su sorununa ilginç bir çözüm sunan Şanlıurfa Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, ağaçların sulanmasında kullanılan bir tankerin bölgeye gönderilmesi önerisinde bulunuyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.