UNESCO, Halep'teki Emevi camisine sahip çıktı

UNESCO, Halep'teki Emevi camisine sahip çıktı

UNESCO Genel Direktörü Bokova, Irak ve Suriye’deki kültürel mirasın koruma altına alınması istedi. Bokova, ilk olarak Halep’teki tarihi Emevi camisinin koruma altına alınmasını önerdi.

Birleşmiş Milletler Bilim Kültür Kuruluşu (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova’da, Irak ve Suriye’de kültürel mirasın korunmasını istedi.
 
Irak ve Suriye’deki kültürel miras ve farklıklarla ilgili uluslararası konferansın açılışında konuşan Bokova, iki ülkede kültürel koruma altına alınması gereken bir bölge oluşturulmasını istedi.
 
Bokova, buna ilk olarak Suriye’nin Halep kentindeki Selçuklulardan kalma Emevi camisinin koruma alıntına alınarak başlanması çağrısında bulundu. Bokova, ‘’Harekete geçmek için hala çok geç değil’’ ifadesini kullandı. Bu iki ülkedeki azınlıklıklara ve kültürel mirasa yönelik saldırılarla tarihi ve kültürel eser kaçakçılığını kınayan Bokova, iki ülkede de olağan dışı şiddet uygulanarak ‘’bilinçli kültürel temizlik stratejisi uygulandığını’’ söyledi.
 
Bokova, kültürel mirasın korunmasının, kolektif kimliğin korunmasının da en önemli unsuru olduğu belirtti.
 
İki ülkedeki sorunların sadece askeri yolla çözülemeyeceğinin altını çizen Bokova, ‘’bölgede fanatizmle mücadele için eğitimin güçlendirilmesinin mutlak gerekli olduğunu’’ vurguladı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.