Umut tacirlerine 'acı' reçete!

Umut tacirlerine 'acı' reçete!

Televizyon yoluyla 'her derde deva' bitkisel ilaç diye tanıtılan ürün satışı resmen yasaklanıyor.

Yeni yönetmelikle ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanına yer verilemeyecek. Gerçek dışı olarak, 'ilk kez', 'son kez', 'sınırlı satış', 'sadece tek bir seferde' gibi satış ifadeleri ile izleyici ürün satın almaya teşvik edilemeyecek.
 
Tele-alışveriş yayınlarında, herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamayacak. Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemeyecek. Ayrıca, çocuklara yönelik verilecek ödüller onların yaş aralığına uygun olacak. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamayacak.

ÇOCUK ÖDÜLÜNE YAŞ KRİTERİ

Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yayın hizmetleri; çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemeyecek. Çocukların yer aldığı sahnelerin içeriği, bu programlara katılan ya da bunlarda rol alan çocukların fiziksel, zihinsel veya duygusal gelişimine zarar verecek unsurlar içeremeyecek. Çocuklara yönelik verilecek ödüller onların yaş aralığına uygun olacak. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamayacak.

DİYET ÜRÜNLERİNE SINIRLAMA

Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yağ, yağa dönüşen asitler, tuz/sodyum ve şeker gibi gıda ve maddeleri içeren yiyecek ve içeceklerin ticari iletişimi; çocuk programlarının başında ve sonunda veya bu programların içinde yapılamayacak. Genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yiyecek ve içeceklerin tespitinde, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan liste esas alınacak.

ENGELLİLERE ENGELSİZ YAYIN

Yönetmelikle, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu kanallarında yayınlanan sinema ve televizyon film, dizi ve haber programlarında; 3 yıl içinde yüzde 30'a, 5 yıl içinde yüzde 50'ye ulaşılacak şekilde işitme engellilere yönelik altyazı hizmeti sunulacak.

İZLEYİCİ YANILTMAYA SON

- Tele alışveriş yayın hizmeti ilkelerine göre, tüketicinin doğru tercihler yapabilmesini sağlamak için ürün veya hizmete ilişkin kesin bilgiler verileek. İzleyici yanılgıya düşürülemeyecek.

- Ürüne ait üretici firma ve üretim yeri bilgileri verilecek

- Gerçek dışı olarak 'ilk kez', 'son', 'sadece tek bir sefer', 'sınırlı satış', 'hepsi satılmak üzere-satıldı satılacak' gibi ifadelerle izleyici ürünü satın almaya teşvik edilemeyecek.

- Bilimsel ve istatistiki bilgiler çarpıtılamaz. Klinik test ya da ürünün performansına dair test sonuçları, bu sonuçların resmi bir kurum tarafından onaylanmış veya akademik ve bilimsel dergi gibi yerlerde yayınlanmış olması şartıyla sınırlı olarak verilebilecek.

- Herhangi bir ürünün sağlık beyanı ile ilaç gibi algılanmasına sebebiyet verecek ifadeler kullanılamaz. Gıda takviyesi niteliğindeki ürünlere ilişkin her çeşit memnuniyet ve teşekkür yazısı anlatan ifade ve görsel sunumlar kullanılamayacak.

- Ürünün kullanılmaması halinde sağlığın olumsuz etkileneceği beyanlarına yer verilemeyecek

Yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.