'Umut' için hayatlarını ortaya koyuyorlar

'Umut' için hayatlarını ortaya koyuyorlar

İç savaştan kaçarak Avrupa hayaliyle Ege kıyılarına gelen Suriyeliler, ölüm riskine rağmen binlerce dolar harcayarak karşı kıyıya geçmeye çalışıyor.

Savaş nedeniyle evleri ve iş yerleri bombalanan, akrabaları ülkeyi terk eden binlerce Suriyeli, Avrupa'ya ulaşarak "mülteci" olabilmek ve hayatlarını kurtarmak için tehlikeli bir "umut yolculuğuna" çıkıyor.

İnsan kaçakçılığı organizatörleriyle ya kendilerinden önce giden yakınları ya da sosyal medya hesapları üzerinden temasa geçen Suriyeliler, ülkelerindeki ev ve araçlarını satarak nakit parayla yola çıkıyor.

Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis üzerinden karayoluyla Ege kıyılarına gelen Suriyeliler, kaçışlarını organize edecek kişilerle İzmir, Bodrum, Marmaris, Ayvalık gibi Ege kıyılarındaki kentlerde oluşturulan ve "mektep" ya da "ofis" adı verilen mekanlarda karşılıklı görüşüyor. 

Botta geçiş için kişi başı bin 250 dolar, teknede geçiş için ise 2 bin 500 dolar ödeyen Suriyeliler, çocuklar için indirim alıyor, 2 yaşından küçük çocuklar için ücret ödemiyor. Yunanistan sonrası Almanya'ya geçiş ücretleri ise 2 bin 500 dolar gibi rakamlara çıkıyor.    

Ege'nin karşı kıyısına geçmek için geldikleri kentlerde deniz yolculuğunun yapılacağı günü bekleyenler ekonomik durumları el veriyorsa otellerde, pansiyonlarda geceliyor. Konaklama için yeterli bütçeye sahip olmayanlar ise parklarda, sokaklarda, boş alanlarda kalıyor. Bazı organizatörlerin ek ücretle geçiş öncesi konaklayacak yer ayarladığı da belirtiliyor.

Dolandırıcılar için tedbir

Avrupa'ya geçme uğruna ölümü göze alan Suriyeliler, hayati riskin yanı sıra ellerindeki tüm parayı dolandırıcılara kaptırma riskini de yaşıyor.

İzmir'de görev yapan Suriyeli doktor Muhtar Fatih Muhammed, son dönemde kaçakçılar ve Suriyeliler arasında para ilişkisini kuran ofislerde dolandırıcılık olaylarının da yaşandığını, bazı kişilerin çok miktarda parayı alarak ortadan kaybolduğunu söyledi.

Kaçışta yabancı organizatörlerin sayısı arttı

Kaçışı genelde Türk vatandaşlarının organize ettiğini belirten yetkililer, son dönemde yabancı uyrukluların da organizatörlük yaptığına dikkati çekti. Marmaris'te son zamanlarda yakalanan organizatörler arasında Suriye ve Gürcistan vatandaşlarının varlığı öne çıkıyor.

Kendini riske atmak istemeyen bazı insan tacirlerinin ise kaçakların arasından seçtikleri bir kişiye kısa süre tekne kullanmayı öğrettikleri, "yakalanırsanız ceza almazsınız" diyerek onların kullandığı teknelerle kaçakları adeta ölüme gönderdiklerinin tespit edildiği öğrenildi.

Ege Denizi'nde 1 Ocak-2 Eylül 2015 tarihlerinde 43 bin 82 göçmenin kurtarıldı, 56 göçmen kaçakçısı yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri temmuz-ağustos döneminde Ege Denizi'nde günlük ortalama 450 kaçak göçmeni kurtardı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.